Pagina principala

De Wikipedia
Sata a-a navegassion Sata a-a serchia
Benvegnuu in su la Wikipedia in lengua lombarda
L'enciclopedia libera e collaboradiva
con 42 870 vos

Access segur
Version standard

Clicca chì per vardà l'indes di pagin Varda l'indes   Crystal Clear app help index.pngVarda la Guida esenziala   Nuvola apps bookcase simplified.svg Pagina principala in Lombard Oriental   1rightarrow.pngDervì on cunt

Vos in vedrina

La part ocidentala

El santuare de Santa Maria de la Crox l’è una basilega catolega minor qe la sa trova a un qilometer dal center storeg de la citaa de Crema, in su la strada per Bergem.

El misfait

Il 13 de febrar 1489 Catarina dei Uberti, qe l’era de una famea rica de Crema, la g’hiva sposad el Bartolomee Pederbell. La jent i le ciamava “el Contai” (ital. Contaglio). L’era stait condanad e caçad via de Bergem e l’era rivad a Crema, senza dir nigot de la so condana. Crema e Bergem allora i era ind la Republica de Venezia.

El prim ann de matrimone l’è miga stait facil. El Contai e la famea de Catarina i andava miga decorde sul pagament de la dota de la sposa.

I documents storeg i cunta su qe la sira del 2 april 1490 el Contai al g’hiva convincid (o obligad) Catarina a andar-g adree a lu a trovar i so parents qe i stava ind el bergamasc. Quand qe i è rivads a un per de qilometri fœra de Crema, lu al g’ha cambiad strada, al g’ha lassad la via qe incœ la se ciama “Via dei Molin” è l’è andait dent ind el bosc del “Novellet”. Qé el Contai al g’ha assalid la so dona con la spada (qe l’è anc’mò conservada ind el Santuare): al l’ha colpida in sul coo, sui braç e al g’ha taiad via la man destra. Tant qe l’era adree a colpir-la con la so spada, la lama la s’è spacada in duu toc, e lu, per vesser plussee sicur qe l’era morta, el g’ha dait una cortellada ind la sqena. Ma la lama l’è miga reussida a ferir-la, i vestids i l’ha protejida e g’è restad domà un segn vixin a la spalla mancina. El Contai dopo el misfait l’è scapad cont un sac pien de robe, a anca con quater anei d'or de la Catarina. De lu s’è savid plœ nigot.

(Innanz)

Te 'l savevet che ...

Monastér de Santa Giulia de Brèsa

El Monastér de San Salvadùr (piö tàrde cunusìt come Santa Giulia) l'è 'n ex-monastér de Brèsa, che adès l'è dopràt come muzèo. El complès monàstich l'è cunusìt per la varietà de le architetüre del Romànich enfìna al Rinasimentàl.

Endèl 2011, l'è deentàt patremóne del UNESCO come giü dei sit del potére dei Longobàrcc en Itàlia (568÷774 dòpo del Signur).

Per tradisiù l'è cunsideràt el pòst endóche Desiderada, spùza de Carlo Magn e fiöla del Re Desiderio la g'ha pasàt el sò ezìlio dòpo che Carlo el l'ìa refüdàda endèl 771.

(Va innanz)

In di olter lengov

I des Wikipedij pussee grand: Ingles, Svedes, Cebuan, Todesch, Olandes, Frances, Russ, Waray, Spagnoeu

Sotta 'l pont de s'ciff e s'ciaff

Bargniff.jpg

'Me che la se ciama l'annession de l'Austria a la Germania? Risposta

On proverbi a cas

"La bocca l'è minga stracca se la sa nò de vacca"
Clicca per cambià proverbi

Avvertenz

  1. La lengua lombarda la gh'ha minga on standard parlaa o scritt, donca chì se doperen pussee ortografij, 'me la milanesa, l'unificada e la Scriver Lombard
  2. La Wikipedia la da minga garanzia di contignuu e l'è minga censurada per i fiolitt

Wikipedia

Wikipedia l'è on'enciclopedia libera e portada innanz domà da di volontari. L'obiettiv l'è de portà la cognossenza libera a tucc e in pussee lengov possibil.

I noster Cinch Pilaster hinn:

  1. La Wikipedia l'è ona enciclopedia e minga ona raccolta de informazzion indicriminada
  2. La Wikipedia la gh'ha on pont de vista neutral e i informazzion i gh'han de vess verificabil
  3. La Wikipedia l'è libera: Tucc pòden jutà a scriv e la gh'ha la licenza dobbia CC BY-SA e GDFL
  4. La Wikipedia la gh'ha on codes de comportament e tucc i gh'han de rispettass
  5. La Wikipedia la gh'ha minga di regoll fiss foeura di 5 pilaster.

Ona vos da scriv

Cossa se pò fà?