Scriver Lombard

De Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Lombard Occidental Quell articol qì l'è scrivud in Lombard, ortografia SL.

La grafia de Scriver Lombard, anc cognissida con la breviadura "SL", l'è una grafia "polinomega" nassida de l'idea del Lissander Brasca ind i prim agn del terz millen. La SL la fonda i so radix ind i tradizion plu vegie de la lengua lombarda, e l'è spiegada in detai ind el liber omonem, publegad (cond una prefazion del professor Marc Tamburell) ind la so prima edizion da la cà editrix Menaresta ind el december del 2011.

Carateristege[Mudifega | mudìfica 'l sorgènt]

La grafia de Scriver Lombard la g'ha la mira de crear una koinè ortografega per tœts i idioma lombards, in oltre parolle de vesser una manera de scriver ol lombard parzialment uniforma per tœts i lombardofon, senza qe vergun 'l g'habie de pensar ind un dialet divers dal so. Parzialment uniforma perqè i resta dei picole diferenze intra i diverse variants, qe però i è minimizade per dar miga dei problem ind la comprension soverprovinçala.

La SL la ciapa l'ispirazion ind la tradizion leteraria lombarda plu antiga, çoè medievala: Belcalcer, Bonvexin, Ugoçon, ecetera.

Obietiv[Mudifega | mudìfica 'l sorgènt]

I autor i dix qe qesta proposta ortografega qé l'è un dei pass necessare per la revitalizazion del lombard, qe la g'ha come obietiv qell de restabilir la trasmission interjenerazionala de la lengua.

Ligam de fora[Mudifega | mudìfica 'l sorgènt]

Pajine corelade[Mudifega | mudìfica 'l sorgènt]

Riferiments[Mudifega | mudìfica 'l sorgènt]