Camille Saint-Saëns

De Wikipedia
Sata a-a navegassion Sata a-a serchia
Lombard Occidental Quell articol qì l'è scrivud in Lombard, ortografia SL.
Musicista
SaintSaens.jpg
Camille Saint-Saëns
This box: view  talk  edit


El Charles Camille Saint-Saëns (Paris, 9 otober 1835Aljeri, 16 dexember 1921) a l'è stait un composidor, pianista e organista frances: musicista stimad, intra i plussee grand autor de la musega francesa intra la fin del IXX sec. e i prim agn del XX sec., period qe al se spartiss in tri:

Biografia[Modifega | mudìfica 'l sorgènt]

El Saint-Saëns al nass a Pariji de un impiegad governativ ric fess, qe al mœr domà tri mes despœ de la nassita del fiœl. La mader, la Clémence, la se rivolge a la ameda: la Charlotte Masso, per un aiœt e lee la se trasferis de lor e la principia a insegnar a'l Camille a sonar el pianofort. Vun dei s'ciet prodij plussee dotad musegalment de tuts i temp, al g'heva l'oregia assoluta e al principia i lezion de pianofort cont la pro-ameda a duu agn e squas subit al principia a compor. La soa prima composizion, un brev pezetin per pianofort del 22 marz 1839, a l'è a'l moment conservad a la Biblioteca nazionala de França. La precocitaa del Saint-Saëns a l'era minga limitada domà a la musega, a tri agn al saveva jamò lejer e scriver e al heva imprendud el latin quater agn despœ.

La soa prima esibizion in publeg la vegn a cinq agn, quand al compagna a'l pianofort una sonata per violin del Beethoven. Donca al se dedega a l'imprefondiment de la partidura del Don Giovanni. Ind el 1842 el Saint-Saëns, a set agn, al tegn el prim concert a la Salle Ignaz Pleyel, cont el concert per pianofort N. 15 del Mozart (K. 450) in si♭ major e oltri bran del Handel, del Kalkbrenner, del Hummel e del Bach. 'Me bis, el Saint-Saëns al se ofre de sonar vuna de i trentado sonate per pianofort de Beethoven a memoria. La notizia de un insì incredibel concert la se spantega rapidament per l'Europa e anca ind i Staits Unids d' Amerega, indovè qe la sera publegada in su un quotidian de Boston.

A la fin dei agn quarenta el Saint-Saëns al entra ind el Conservatori de Parigi, indovè qe al imprend orgen e composizion, qest'ultema comè aliev del Jacques Halévy. El Saint-Saëns al vinc tants premi importants, ma al riess minga ad ajudegar-s el prestijios Premi de Roma ind el 1852 e nanca ind el 1864. La fama derivada dei recognossiments conquistads la ge permet de cognosser el Franz Liszt, qe al diventa vun dei so meior amix. A sedex agn, el Saint-Saëns al scriv la soa prima sinfonia; la segonda, publegada 'me Sinfonia N. 1 in mi♭ major, eseguida in el 1853 intra 'l stupor e la meravilia dei criteg e dei olter compositor. El Hector Berlioz, qe al diventa un bon amix del Saint-Saëns, al se lassa scapar un comment, remast famos, "Il sait tout, mais il manque d'inexpérience" ("Al sa tut, ma al cala de inesperienza"). A 25 agn al intraprend vun dei so tants viaj invers a l'Europa ocidentala per far cognosser a tuts el so jeni musegal qe al se amplia ind i soe aventure indovè qe al se appassiona anca a'l studi de i scienze animale e vejetale.

Ind el pien de l'ativitaa musegala[Modifega | mudìfica 'l sorgènt]

Per guadagnar-s de viver Saint-Saëns al lavora 'me orgenista in diverse giexe de Pariji. Ind el 1857, al sostituiss el Lefébure-Wely ind el rœl de orgenista de la Giexa de la Madeleine, rœl qe al mantegn fin al 1877. I soe improvisazion i strien la jent parijina e i ge procuraran l'encomi del Liszt, qe ind el 1866 al dix qe el Saint-Saëns al sera el plussee grand organista del mond.

Dal 1861 a'l 1865, el Saint-Saëns per la prima ed ultema vœlta ind la soa vida al se dedega a l'insegnament, ind la catedra de pianofort a la scœla Niedermeyer, indovè qe al infranj i tradizion plussee consolidade: al met ind i program, œvre de musicisti contemporanei quali el Liszt, el Gounod, el Schumann, el Berlioz e 'l Wagner, indovè qe i curriculum i prevedevan domà el Scarlatti, el Rameau, el Couperin, el Bach, el Mozart, el Clementi e 'l Beethoven. Intra i so students a trovom compositor destinads a la celebritaa 'me el André Messager e soratut el Gabriel Fauré, el so alliev favorid, destinad a diventar anca el so plussee car amix.

El Saint-Saëns a l'è stait un intelletual poliedrig. Sin de picinin al se dedega a'l studi de la jeolojia, de l'arqeolojia, de la botanega e de la branca de l'entomolojia (qe la studia i lepidoteri). A l'è stait anca un brav matemateg. Despœ, arent a l'ativitaa de compositor, esecutor e publegista musegal, al se dedega a i plussee svariade discipline, cont discusion cont i major scienziad d'Europa e cont la scritura de articoli in materia de acustega, scienze occulte, decorazion ind el teater de l'antiga Roma e strument antig. Al scriv anca un'œvra filosofega, Problèmes et Mystères, qe la parla de comè qe la scienza e l'art i pœden rimpiazar la relijon; la vision pessimistega e atea del Saint-Saëns al anticipa l'Esistenzialism. Sul versant letterari, al publega un volum de poesie intitolade Rimes familières e la commedia farsesca La Crampe des écrivains, qe la g'haa un bon sucess. A l'è stait anca member de la Societaa Astronomega de França. Al ha fait conferenze in sul tema dei miraj, al heva un telescopi costruid segond soe precise indicazion, e al riva anca a projetar concerts qe i corispondesser a events astronomeg quali i eclissi de sol.

Ind el 1870 Saint-Saëns a l'è stait anca arrolad in la Guardia Nazionala per combatter ind la guerra franco-prussiana, un'esperienza qe, anca se se a l'è conclusa in domà ses mes, la lassa un segn indelebil in sul compositor. Ind el 1871 al fonda insema a'l Romain Bussine la Société Nationale de Musique (1870) (al diventa vicepresident) a'l fin de promœver el nœv e orijinal stil musegal frances. Despœ de la caduta de la Comun de Parigi, la Société la organiza la prima esecuzion de lavorar dei member quali el Fauré, el César Franck, el Édouard Lalo, e anca el istess Saint-Saëns, qe al scompartiss la presidenza de la Société. In tal manera, el Saint-Saëns al da un aport determinant ind el modelar el futur de la musega francesa.

Ind el 1875 el Saint-Saëns al sposa la Marie-Laure Truffot. I han havud duu fiœ, André e Jean-François, qe i inn mort tuts e du a destanza de ses setiman ind el 1878. El Saint-Saëns al lassa la mier tri agn despœ. I divorzien miga, ma i viven separads el rest de la loro vida.

I ultem agn[Modifega | mudìfica 'l sorgènt]

Ind el 1886 i veden la lux i do œvre plussee famose del Saint-Saëns: Le Carnaval des Animaux (El carnoval dei Animal) e la Sinfonia n. 3, dedegada a la memoria del Franz Liszt, mœrt un zic prima. Ind el istess ann, implunemanc, el Vincent d'Indy e i soi allead i fan slontanar el Saint-Saëns de la Société Nationale de Musique. Duu agn plussee tard, la mœr la mader del Saint-Saëns. Qesta mort la spinj el compositor a allontanar-s per un quai temp de la França, insì al se trasferiss a i Isol Canari, indovè qe al adota el pseudonim de Sannois. Ind el cors dei agn sucesiv al viaja in jir per el mond, al visita sit esoteg in Europa, Nord Africa, Sud-est asiatic e Sud Amerega. El Saint-Saëns al fa el diari dei soi viaj ind un quai liber famos, cont la firma de Sannois.

El Saint-Saëns al seguta a scriver de argoments musegai, scientifeg e storeg, al viaja despess prima de trascorer i so ultem agn a Aljeri, capitala de l'Aljeria. Comè recognossiment de i so traguard, el govern frances al ge conced l'onorificenza de la Legion d'onore.

El Camille Saint-Saëns al mœr de polmonid el 16 dexember 1921, all'Hôtel de l'Oasis ad Aljeri. El so corp a l'è stait riportad a Parigi per i funerali de stait a la giexa de La Madeleine e a l'è stait sepolt ind el Cimetière du Montparnasse a Pariji.

Musega[Modifega | mudìfica 'l sorgènt]

Stil compositiv[Modifega | mudìfica 'l sorgènt]

I so œvre i inn staite definide logiqe e ciare, levigade, professionale e mai eccessive. I so composizion pianistege, i costituissen el collegament stilisteg intra el Liszt e 'l Ravel. Despess a l'è stait additad 'me "el plussee todesc de tuts i compositor frances", forsi a causa de la soa fantastega abilitaa ind la elaborazion tematega.

Amalastant el stil de i œvre dei ultem agn al sia considerad antiquad, in principi el Saint-Saëns al heva esplorad tante forme nœve e a l'istessa manera al ne heva rinvigorid un quai de veggia data. I so composizion i inn streitament legade a la tradizion classega, e un quaivun al 'l considera 'me un precursor del Neoclassicism.

Stil esegutiv[Modifega | mudìfica 'l sorgènt]

'Me esegutor, el Saint-Saëns a l'è considerad un orgenista «senza eguali», cont poc rival anca 'me pianista. Se dix qe 'l Liszt al riteness el Saint-Saëns e, ciarament, se istess, i duu meior pianisti d'Europa. El stil de 'l Saint-Saëns a l'era compost, raffinad: luu al seteva jo al pianofort immobel. La soa manera de sonar a l'era caraterizada de scale e passagg straordinariament dolç, de la velocitaa e de bona raffinateza aristogratega. I incision qe al haa lassad ind i ultem agn de la soa vida i lassen a la storia i trace de qeste soe caratteristege. A l'è despess stait accusad de vesser trop poc emotiv e eccessivament freid e metodeg, per qest forsi i so esecuzion i inn manc indimenticabel de qei de oltri esegudor majorment carismateg. Probabelment a l'è stait el prim pianista a eseguir in publeg el ciclo de tuts i concerts per pianofort del Mozart, concerts qe ind un quai cas i hann influenzad i so istess concerts per pianofort. El prim moviment del so quart concert per pianofort, in Do minor, al regorda fess l'ultem movement del Concert per pianofort e orqestra n. 24 del Mozart, qe a l'è ind la istessa tonalitaa. Ind la soa vida el Saint-Saëns al seguta semper a sonar cont la tecnega qe al heva imprendud del Stamaty e qe la prevedeva qe la forza ind l'esecuzion la derivass de la man e minga de l'avambraç. I rejistrazion eseguide ind i agn dex i inn importants, del moment qe ve se pœl udir el resultad de la tecnega pianistega del Kalkbrenner, qe la influenza 'l Frédéric Chopin.

Œvre[Modifega | mudìfica 'l sorgènt]

Ind i so 86 agn de vida, el Saint-Saëns al haa scrivud centinaia de composizion. Durant la soa longa carriera de musicista, al haa compost tanta musega a sojet o teatrala, intra i qual quater poem sinfoneg e tredex œvre. L'œvra Samson et Dalila, el poema sinfoneg Danza Macabra e El carnoval dei animal i inn i so composizion plussee famos. In tut al ha compost plussee de trecent lavorar musegai e a l'è stait intra i prim a scriver espressament per el cinema, per el film del Henri Lavedan L'Assassinat du Duc de Guise.

A 'l 1886 resal un olter lavorar de notevol importanza storega: la Sinfonia n. 3, "avec orgue" ("cont l'orgen"). Cont l'aiœt dei monumental orgen sinfoneg costruids in França de 'l Aristide Cavaillé-Coll, a qell'epoca el plussee important costrutor de orgen, qest'œvra a l'è imersa ind el spirit del "jigantism" de fin secol, a'l principi de la "Belle Époque", in su la istessa linea de la Torr Eiffel e de l'Esposizion Universala de Paris. El "Maestos" dell'ultem movement a l'è la tipega espresion de la segureza de sé de l'om europeo de qei agn, orgolios de la soa tecnolojia, de la soa scienza, de l' "etaa de la rexon" (cont una certa ironia, la melodia a l'è staita in seguit usada 'me bas per el tema musegal del stra-popolar film Babe).

Semper ind el 1886, el Saint-Saëns al completa El carnoval dei animal, la cui prima la g'haa sit el 9 marz. Amalastant el lavorar al fudess destinad a guadagnar-s una straordinaria popolaritaa, poc despœ a la prima, el Saint-Saëns al proibiss la rqpresentazion intrega del so lavorar, al permet l'esecuzion de domà un moviment: Le Cygne (El Cign), un bran per violoncell e pianofort. L'œvra a l'era staita scrivuda squas 'me uno sqerz musegal e 'l Saint-Saëns al temeva qe la havris podud nuocer al so bon nom.

El Saint-Saëns al ha scrivud anca ses preludi e fug per orgen (op. 99 e op. 109). El plussee famos a l'è el Preludi e fug in mi♭ major, op. 99 n. 3.

Ereditaa[Modifega | mudìfica 'l sorgènt]

Rapports cont i oltri compositor[Modifega | mudìfica 'l sorgènt]

Durant la soa vida, el Saint-Saëns a l'è stait amix o nemix de la major part dei musicist europei plussee famos. A l'è stait arent a'l Franz Liszt fin a la soa mort e al haa mantegnud una amicizia franca (stabela) cont l'aliev Gabriel Fauré fin a la mort. Anca se a l'era un sostegnidor de la musega francesa, el Saint-Saëns al disprezava apertament tants dei so colleg connazionai, 'me 'l Franck, el d'Indy, e 'l Massenet. Inolter al detestava la musega del Claude Debussy: al se dix qe al abia diit a'l Pierre Lalo, "Me sont trategnud a Pariji per parlar mal del Pelléas et Mélisande." L'ostilitaa personala a l'era reciproga; el Debussy de fait al dixeva cont sarcasm: "Hoo in orror el sentimentalism e a riessi minga a desmentegar qe el so nom a l'è Saint-Saëns." In oltre occasion, implunemanc, el Debussy al recognoss de ammirar el talent musegal del Saint-Saëns.

A l'è stait un fautor de la musega strumentala in França, indovè da semper l'œvra la godeva de un predomini assolud; al valoriza l'œvra del Schumann contra l'opinion corrent, insì 'me la soa passion per el Mozart a l'era in anticip rispet a la plussee spantegada sensibilitaa musegala. Al cura l'edizion dell'Opera omnia de Rameau in temp poc dispost a l'attenzion invers la musega antiga, ma ind el istess temp al se prodiga per i nœv compositor frances, al fonda, ind el 1871, la Societé Nationale de Musique, de la qual i han fait part anca 'l César Franck, l' Édouard Lalo e 'l Gabriel Fauré.

In França, el Saint-Saëns a l'è stait vun dei prim sostegnidor de la musega del Wagner, cont proposte de bran de i soe œvre durant i lezion a la Scœla Niedermeyer e al haa fait eseguir in prima francesa la Marcia da Tannhäuser. L'istess Wagner al riman stupit quand al 'l ved sonar a prima vista l'intrega partidura orqestrala de Lohengrin, Tristan und Isolde e Siegfried, cont el sujeriment a Hans von Bülow de assegnar-g l'apellativ de la "plussee granda ment musegala" de l'epoca. Implunemanc, e anca se al ammet de apprezar la forza, el Saint-Saëns al dix de vesser minga un cultor dei œvre wagneriane. Ind el 1886, despœ de un quai comments del ton partegolarment gram e anti-germaneg, despœ de l'allestiment parijin de Lohengrin, la critega musegala todesca la se s'cera contra 'l Saint-Saëns. I rapports cont la Jermania i meioren cont el nœv secol e, despœ de la Prima guerra mondiala, el Saint-Saëns al se attira l'ostilitaa sia dei frances qe dei todesc cont una serie de artigoi provogatori, intitolads Germanophilie, qe i attaccaven pesantement el Wagner.

El 29 maj 1913, el Saint-Saëns al lassa la sala a la prima de la Sagra de la primavera del Igor Stravinsky, infuriad, a qell qe al se dix, de l'us segond luu minga appropriad del fagot qe, ind i battute del principi del ballet, al esordiss ind el register volt.

Fama[Modifega | mudìfica 'l sorgènt]

Saint-Saëns al principia la soa cariera de compositor 'me un pionier, cont l'introduzion in França del poema sinfoneg. A l'era paladin de la musega de l'avenir del Liszt e del Wagner, ind un'epoca ind la qual el Bach e 'l Mozart i seren el model de riferiment. Luu al rappresenta la personificazion de la modernitaa artistega ind i agn 50 e 60, ma prest al se trasforma ind un dur e a vœlte sgradevol reazionari. A l'alba del XX secol, el Saint-Saëns a l'era ormai un ultra-conservator, qe al lottava contra l'influenza del Debussy e 'l Richard Strauss. Ma qest al ge sorprend minga tant, del moment qe la carriera del Saint-Saëns a l'era principiada quand el Chopin e 'l Mendelssohn i seren ind el pien del lor sucess, fin all'affaciar-s del Jazz; implunemanc a l'è qesta imajin de om bisbeteg e irritabel qe la preval anc'mo incœ.

La figura del Saint-Saëns a l'è semper staita ind un sit de confin qe al spartiss i compositor famos de qei noti domà ai appasionads. A l'è stait additad plussee vœlte 'me «el plussee grand compositor de serie B» o 'me «el plussee grand compositor priv de geni». A l'è regordad essenzialment per un quai lavorar popolar ma poc apprezad de la critega, quali l'œvra Samson et Dalila e soratut Le Carnaval des Animaux.

Onorificenze[Modifega | mudìfica 'l sorgènt]

Cavalier de Grand Crox de l'Ordin de la Lejon d'Onor - nastrin per uniform ordinaria Cavalier de Grand Crox de l'Ordin de la Lejon d'Onor

Pajine correlade[Modifega | mudìfica 'l sorgènt]

Bibliografia[Modifega | mudìfica 'l sorgènt]

  • Giuseppe Clericetti, Camille Saint-Saëns. Il Re degli spiriti musicali, Vares, Zecchini, 2016. ISBN 978-88-6540-174-3

Composizion[Modifega | mudìfica 'l sorgènt]

  • Quater poem sinfoneg:

Danse Macabre op. 40 (1874), Le carnaval des animaux (1886), Phaéton op. 39 (1873), Le roeuet d'Omphale op. 31 (1871).

  • Tredex œvre:

Samson et Dalila op. 47 (1877), La principesse jaune op. 30 (1872), Henry VIII (1883), Ascanio (1890), Le timbre d'argent (1865), Déjanire (1911), Frédégonde (1895), Les barbares (1901), L'ancêtre (1906), Proserpine (1887), Étienne Marcel (1879), Phryné (1893), Hélène (1904).

  • Sinfonie:

-n. 1 op. 2 (1853), in Mi♭major; -n.2 , in La minor op. 55 (1859); -n. 3 op.78 (1886) in Do minor "Avec orgue" (cont el organ). +Sinfonia in La major (1850) e la sinfonia in Fa major: "Urbs Roma" (1856).

  • Ses preluds e fuge per organ (op. 99 e op. 109). (El plussee famos a l'è el Prelud e fuga in mi♭ major, op. 99 n. 3).
  • Concerts per pianofort:

n. 1 op. 17, in Re major (1858); n. 2 op. 22, in Sol minore (1868); n.3 op. 29, in Mi bemoll major (1869); n. 4 op. 44, in Do minor (1875); n. 5 op.103, in Fa major: "Ejizian" (1896).

n. 1 op. 20, in La major (1859); n. 2 op. 58, in Do major (1858); n. 3 op. 61, in Si minor (1880).

N. 1 op. 33, in La minor; n.2 op. 119,  in Re minor

"Rapsodia Africa" per pianofort e orqester, Fantasia per pianofort e orqester "L'Africa", Souvenir d'Ismile, Caprice arabe, Suite Algérienne (1880) e Sur le Bords du Nil. (Ciarament asema a'l quint concert per pianofort "L'Ejizian").

Viaj[Modifega | mudìfica 'l sorgènt]

El Saint-Saëns al haa fait viaj in tut el mond: Spagna, Portogall, Italia, Greça, Nord Amerega e Sud Amerega, Inghiltera, Scandinavia, Russia, India, Isol Canarie, Ejit e Aljeria, indovè qe al mœr el 18 dexember 1926.