Còlegh

De Wikipedia



Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.


Còlegh
Comun
Còlegh - Stema
Còlegh - Sœmeanza
Còlegh - Sœmeanza
Dats aministrativ
Stat Itàlia
Rejon Lombardia
Provinça Provincia de Lecch
Politega
Sindeg
Orgen lejislativ Consili comunal
Territore
Coordinade 46°08′N 9°22′E / 46.133333°N 9.366667°E46.133333; 9.366667
OSM 46859
Voltituden 218 m s.l.m
Superfix 35,3 km²
Abitants 8 074 ab.
(1º genar 2023)
Densitaa 228.73 ab./km²
Confin Delebi, Domas, Dongh, Dòr, Gera, Gravedona, Muss, Pagnoeune, Pianell, Piantee, Valvarrone e Vercana
Fus orari UTC+01:00 e UTC+02:00
Varie
Prefiss 0341
Codex postal 23823
Sigla autom. LC
Codex ISTAT 097023
Codex catastal C839
Sant protetor San Giorgg
Cl. climatega
Cl. sismega
Localizazion
Còlegh - Localizazion
Còlegh - Localizazion
Sit istituzional


Còlich ò anca Còlech (nom ufizial in italian Colico) l'è on comun de la Provincia de Lecch, sitüaa al confin con quella de Còmm. El gh'ha 7 724 abitant (dato del Desember 2015[1]), cont ona superfiss de 35,3 km² e ona densità de 219 ab./km².

Se troeuva vers la fin del Lagh de Còmm e l'è tacaa ai comun de Delebi (SO), Domas (CO), Dongh (CO), Dòr, Gera (CO), Gravedona (CO), Muss (CO), Pagnoeune, Pianell (CO), Pianted (SO), Tremenech e Vercana (CO). A l'è gemellada cont el comun todesch de Wolfegg, in del Baden-Württemberg.

Geografia[Modifega | modifica 'l sorgent]

Oltra a vess in scima al Lagh de Còmm, Còlich la se troeuva al pont d'inconter di strad important, che colleghen Milan e la Brianza cont el Lagh de Còmm, el Pass del Spluga e la Val Ciavena (e donca con la maggior part de la Provincia de Sondri). El paes a l'è dominaa de voeuna di Prealp pussee important e imponent, el Mont Legnon (2609 meter).
I duu cors d'acqua principai de Còlich a hinn l'Inganna e 'l Perlin. Là vesin ghe passa anca la prima part del fiumm Adda, che poeu el finiss in del lagh e che la fa de confin con la Provincia de Còmm.

De vedè[Modifega | modifica 'l sorgent]

I fortificazion[Modifega | modifica 'l sorgent]

Forte Fuentes

L'Abbadia de Piona[Modifega | modifica 'l sorgent]

L'Abbazia de Piona

Fra i pussee famos monument romanigh de la Lombardia, l'Abbadia de Piona, storicament collegada a quella de Vallaa, i quaj ruin hinn visitabil a pòcch chilòmeter del paes, in direzion de Morbegn, la representa vun di compless conventuaj pussee suggestiv, sia per la bellezza de l'ambient natural, sia per la presenza de testimonianz artistich rilevant assee.
La gesa, fada sù in de la medà del XI secol, ma giamò ampliada cent ann dòpo, al presenta ona fasciada a gabana, cont ona finestra granda central a tutt sest. L'interno l'è costituii de on'unega navada. A l'ingress troeuvom duu leon in marmor reggent ciaschedun di acquasantin, ma che in origin gh'aveven de sostegnì ona colònna ò on pulpit. De interess notevol a l'è anca el ciclo pittòrich, che l'è del XIII secol, present in su l'absid: in del center se troeuva la figura granda del Crist che 'l sostegn on liber dervii, cont intorna i simboi di quatter evangelista, menter sòtta hinn dipingiuu i Dodes Apòstoi, dividuu in duu grupp.

De dree a l'edifizi de la gesa se troeuven i ruin de on'absid de origin altomedieval, de la qual la destinazion originaria la se sa nò. El campanil de foeura, in sul fianch a nòrd, a l'è inveci del XVIII secol. A destra de la fasciada se riva, a travers on portal ad arch sguzz, al ciòster, del XIII secol: longh el perimeter del cortil corren quaranta e vun colònn e quatter pilaster de marmor, i capitei di quai, finement decoraa con disegn de foeuj, fior e animai, sostegnen on pian de sora con gier in còtt e in fass in marmor bianch, ross e negher.

A l'entrada del ciòster se troeuva on fresch che 'l fa vedè l'apparizion del Crist a la Madònna, menter sora a l'ingress del pòrtich che 'l pòrta a la gesa el gh'è on bust de Gesù. Sòtta al pòrtich, taccaa a la gesa, se troeuva on lunari frescaa in d'on moeud sempliz e quas popolar, element decorativ singolar, che l'è de on'epoca precedent a la costruzion del ciòster e che in origin a l'era locaa foeura de la gesa.

Evoluzion demografega[Modifega | modifica 'l sorgent]

L'andament del numer de abitant del comun de Còlegh l'è mostraa in la tabella chi de sotta



Abitant censid

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]

  1. Statìstiche demogràfiche ISTAT. Statìstiche sö la popolasiù del Istitùto Nasiunàl de Statìstica relatìve al 31 de Dezember 2015.

Alter pruget[Modifega | modifica 'l sorgent]

Vus curelaa[Modifega | modifica 'l sorgent]