Wikipedia:Aministradur

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda

Un aministrador l'è un utent da la Wikipedia che'l gh'ha di compit particolar (pussee important) e 'l gh'ha la fiducia de la cumunità.

A vesser un aministrador l'è minga 'n titol de merit che 'l te rend diferent di alter wikipedista, a l'è putost una fonzion de servizzi che la preved pussee responsabilità e tant lavorà de volontariad. Dafat un aministrador el gh'ha minga pussee dirit di alter utent o agevolazzion particolar ma, inveci, el gh'ha di dover ben precis.

Per podè fá el sò lavorà ghe vegnen dade di fonzionalità de aministrazzion che i alter utent i gh'hann minga.

La fonzion de aministrador la gh'ha minga una durada fissa e vun al pò dimetes quand che 'l voeur opur, per di seri problema, el pò vesser descaregad de ofizzi.

Cossa 'l pò/dev fa un aministrador[modifica 'l sorgent]

Un aministrador l'è un utent registrad che 'l gh'a la possibilità de fá operazzion che pòden vesser pericolose ma che suvenz inn necessari perchè 'l Wikizzionari 'l poda fonzioná semper ben:

Protensger i pagine[modifica 'l sorgent]

I aministrador a pòden protensger una pagina per impedí che i utent (via che un'alter aministrador), i poden modificala. I pagine i vegnen protegiude domá in certi (rar) ocasion.

Scancelá e Ripristinà[modifica 'l sorgent]

I aministradur a poden scancelá e ripristiná di pagine, scancelá di figure, tirá via di articoi mingaa valid in manera rapida.

  • Scancelá una pagina (comprese anca i redirezzion): per vedè una lista di pagine che a vegnarán scancelade prossimament vii a vedé De scancelà e de scancelà subit, inveci per havegh la lista di pagin sgiamò scancelade: Register di scancelament
  • Recuperà una pagina sgiamò scancelada: l'è l'operazzion contraria a la scancelazzion; la permet de recuperá anca tuta la storia di modifiche.
  • Scancelà una figura: questa operazzion chì l'è minga reversibil, dafat quand che i figure inn stade scancelade a se pò pù torná indree per rimetei al sò post (a gh'è minga 'na particolar reson per un comportament dal sgener, el programa semplicement al preved mingaa questa possibilità chì)
  • Anulà in pressa i modifiche fade di alter utent: a vardà la diferenza intra l'ultima version e voeuna precedenta de 'n articol, o in di contribuzzion de 'n utent se l'è stad lù l'ultim a cuntribuí a un articol, cont el doperà anca el comand [torna a 'me che l'era inanz]. L'efet de quell comand chì l'è la version precedenta la ven rimissa come che l'era al temp di modifiche de l'utent de prima e l'azzion che la vegn registrada in de la storia de la pagina (e, donca, in di cambiament recent) come modifega piscinina, cont el coment: "Riportada a la version de autor_precedent"
  • Modifegá l'aspètt e l'interfacia de la Wikipedia (senza esagerá, perchè a gh'inn di limit anca per i modifiche a l'interfacia)
  • Blocà l'acess a di utent registrad o di adress IP

Oviament tucce i operazzion inn registrade, i pagine scancelade i vann minga perdude per semper ma a se pò recuperai, e via inscí. L’è valid el principi da catàss la responsabilità di propri azzion.

L'è minga obligatori che 'n aministradur el partecipa continoament a Wikipedia (anca se l'elezzion deperlé la deriva da chest aspet chi...), l'è assee che 'n numer minim de aministradur (a segonda de la grandezza de la Wikipedia) el sia semper present.

Important: Un aministrador al dovaria dá al bon esempi. La sgent la pensa che "se un aministrador e fa o 'l dis una certa roba, mi a gh'hoo de rispetall parchè mi a podi fá nagot contra 'n aministrador...". Per quella reson chì, i aministrador i gh'hann una grand responsabilità dovuda propi a la manera de vedè i proget Wiki de part de la sgent.

Torná indree a la version precedenta da voeuna pagina[modifica 'l sorgent]

  • Fá rapidameent al "Rollback" de 'na pagina. A vedé i constribuzzion d'on utent, se notará che visin ai modifeghe in testa a la storia de la pagina, a gh'è un ligam che 'l ghe someja a chesschí: [rollback] –. A clicà in quest ligam chì sa pòrta la pagina a l'ultima version precedenta ai mudifeghe de l'utent interessad. In de la pagina di Ultime Modifeghe al "rollback" a ghe sará coma modifega men impurtanta con Oget (Riportada a la version precedenta de X). Questa fonzion chì la fa andà pussee in pressa l'eliminazzion di modifiche fade di destrugoni (vandalismi). A gh'è de tegnì a ment che tut i utent, anca quei anonimi, poden ripristiná 'na version precedenta de voeuna pagina.

Blocà e desblocà uetnt e adress IP[modifica 'l sorgent]

  • Blocà adress IP, insema de adress IP e utent, per on period de temp determinad o par semper.
  • Vedé politega del bloch di utent per havègh pussee de informazzion in su come vegnen gestid i bloch. Vedé Special:Ipblocklist par havégh la lista di utent e di adree IP sgiamò blocad.

Ligam util per i aministrador[modifica 'l sorgent]

Per fà la traduzzion Lumbard da tucc i messagg da l'interfacia MediaWiki:

Domande ai svilupador, che a rivarden minga proget noeuv:

Come se diventa o se desmet de vesser aministrador[modifica 'l sorgent]

  • In de la pagina Candidadure per aministradur te podet meter el to nom, se te voeulet diventà aministrador, opur te podet fà el nom d'on quaivun che, segond ti, el sariss a l'altezza del mester.
  • Per podèss candidà o vesser candidad l'è necessari rispetá di regole che se troeuven semper in de la pagina di Candidadure per aministrador.
  • El sistema de vutazion al preved che per vesser votad un candidad el gh'ha de ricever almen el 80% de voti favurevoi dedenter d'un temp determinad.
  • A la viotazzion poden partecipà tucc i utent registrad.
  • Un aministrador al pò rinunziá a la sò carica cont el ponner ona domanda a un steward.
  • La revoca la pò vesser dumandada anca da alter utent se a fudessen de capità di problema cun l aministrador, la procedura la vegnará definiva pussee inanz in del temp.

Archivi elezziun[modifica 'l sorgent]

Se vorii a l'è possibil vedé i risultad di votazzion precedente.

La lista dij aministraduur in su la Wikipedia lombarda[modifica 'l sorgent]

Attiv[modifica 'l sorgent]

Per vedé la lista aggiornada dij aministraduur lombard, varda chì.

Aministrador che gh'era prima[modifica 'l sorgent]

  1. Amministrador a temp.