Brisbane

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
bussola Disambiguazión – Se te see dree a cercà el fium, varda Brisbane (fium).
La cità de Brisbane.

Brisbane (IPA: ˈbrɪzbən[1]) a l'è la capitala e la cità pussee popolosa del Stat federad australian del Queensland e anca la terza cità pussee popolosa de l'Australia, dop de Sydney e Melbourne. L'area metropolitana de Brisbane, che la se spantega longh la costa orientala del paes, la gh'ha una popolazzion de squas 2 milion e mez de persone.

Geografia fisega[Modifega | modifica 'l sorgent]

Territori[Modifega | modifica 'l sorgent]

Brisbane la se troeuva longh el fium Brisbane e i so periferie orientai a inn longh i coste de Moreton Bay. L'area metropolitana de BriCaboolla se spantega longh la piana de Moreton Bay de Caboolture a nord in fina a Beenleigh a sud, e travers Ipswich in del sud ovest. Tancc cors d'aqua piscinin traversen la cità. La cità l'ha havud tre inondazzion grand di temp de la colonizazzion: in del febrar 1893, in del sgenar 1974 e in del sgenar 2011. Poch delosg de Brisbane El gh'è Cape Byron, el pont pussee oriental d'Australia.

Storia[Modifega | modifica 'l sorgent]

La cità e el fium Brisbane che el traversa a inn dedicade al Thomas Brisbane, governador del Noeuv Galles del Sud del 1821 al 1825. El prim insediament europee in del Queensland a l'è stada una colonia penal a Redcliffe, 28 km a nord del distret di afar de Brisbane, in del 1824, ma el vegn prest bandonad e trasferid a North Quay in del 1825. L'insediament di europee minga-condanad l'inizia in del 1838. Brisbane la vegn scernida 'me capital quand che el Queensland el vegn proclamad colonia separada del Noeuv Galles del Sud in del 1859.

Note[Modifega | modifica 'l sorgent]

  1. Macquarie ABC Dictionary, The Macquarie Library Pty Ltd, 2003, pp. 121.

Alter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]