Voyager 2

De Wikipedia

Chest artícol a l'è scricc in Lumbàrt, ortograféa orientàl unificàda.


Voyager 2 l'è 'na sonda spasiàla automàtica (sènsa equipàgio) amò 'n funsiù, lanciàda de Cape Canaveral ai 20 de óst del 1977 co la misiù de esplorà Giove e Saturno. L'è stàda portàda en òrbita del vetùr Titan III-Centaur e l'è partìda póch prìma de la sónda sorèla Voyager 1.

Endel córs del viàs, i tecnich de la NASA i s'è rindicc cönt che i g'harès püdìt sfrötà 'na sèrta cunfigürasiù planetària bastànsa ràra per dàga 'na acelerasiù a la sónda e fàla rià a vizità pò a Urano e Netuno. Le 'nformasiù che se g'ha a dispuzisiù al dé d'encö sö chèsti du öltem pianéti i è stàde catàde sö suradetöt gràsie ai dati mandàcc sö la Tèra de chèsta sónda, che la rèsta mò l'ünica sónda a ésega pasàda derènt.

En töt la Voyager 2 la g'ha vizitàt quàter pianeti:

De alùra la sónda l'è dré a slontanàs sèmper de piö de la Tèra e del Sul e la g'ha sorpasàt la zòna de 'nflüènsa magnética del Sul endel setèmber del 2007.

La baterìa de alimentasiù de la sonda l'è progetàda per funsiunà 'nfìna al 2025 ma le cumunicasiù co la Tèra le g'harès de desmèter zà endel 2016 perchè g'harès de desmèter de funsiunà el giroscòpio che permèt de tègner l'orientamènt corèt de l'antèna de trasmisiù. A chèla data la sónda la g'harès de troàs a 110÷114 UA del Sul.