Stema de la Polonia

De Wikipedia
(Rimandad de Stemma de la Polonia)
Lombard Quell articol qì l'è scrivud in Lombard, cond l'ortografia Scriver Lombard.
Godło Rzeczypospolitej Polskiej
Blasonadura
De ross a l'agola d'arjent armada, becada e coronada d'or

Ol Stema de la Polonia (in polac Orzeł Biały - Agola Bianca) al representa un'agola d'arjent (de color bianc) con corona, ongie e bec d'or, sora un scud ross.

Ol stema dovrad adess l'è stait adotad ol 9 de fevrer del 1990, quand qe l'è staita rimetida sol coo de l'agola la corona d'or, tirada vià dei autoritaa comuniste de la Republega Popolara de Polonia.

Storia[Modifega | modifica 'l sorgent]

Segond la legenda, l'Agola Bianca la g'ha orijin quand qe ol Lech, lejendare fondador de la Polonia, l'ha vest ol nin de un'agola bianca e al l'ha interpretad come un simbol de bona sort, donca l'ha fondad lé la citaa de Gniezno (gniazdo al vœl dir nin). Quand qe l'agola l'ha dervid i so ale e l'ha tacad a sgolar, un raj de sol ross da ovest l'ha colpid i ale, qe i someava insé dore; ol rest l'era tut bianc.

Ol simbol de l'agola l'è comparid la prima vœlta su dei monede ind el regn del Boleslav I (992-1025), come stema de la fameia Piast. L'è probabel qe l'uxell al fœss una Haliaeetus albicilla, ma g'è anc dei oltre possibilitaa. A'l prencepe del XII secol, l'agola l'ha començad a comparir sora i scuds, i insegne, i monede, e i sijill de i duca Piast. L'è stait catad for come stema de la Polonia ind el regn del Przemysł II, per regordar ol temp dei Piast, inants del desligament de la nazion.

Evoluzion[Modifega | modifica 'l sorgent]

Vox conrelade[Modifega | modifica 'l sorgent]