Piazzal de la Pas (Parma)

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
Vista del piazzal

El piazzal de la Pas a l'è un parch publegh de Parma, denanz al Palazzi de la Pilota. Ciamad in precedenza del partisan, a l'è stad fad su in su 'n area lassada libera di bombe del 13 de masg 1944, che hann fad de dagn a la Pilota e hann destrugad el vegg Palazzi Ducal e 'l Teater Reinach.

Varie proposte inn vegnude foeura a partì del dopoguerra, ma inn stade fade no, domà in del 1986 l'architet ticines Mario Botta l'è ciamad per una riqualificazzion, che a tegnì comunque el spazzi verd l'havaria fad su ancamò una part del patrimoni storegh, però el se fa nagot e in del 1996 ghe dann un alter incaregh al Botta, 'sta voeulta per fà un prad a l'ingles.

In del 1997 a l'è insubid un referendum per fà su ancamò el Palazzi Ducal, ma el riva minga al quorum. Donca, in del 1998 scomincen i lavorà che inn fornid in del 2001. In del sgiugn 2017 scomincen di lavorà de requalifegazzion, che meten un spazzi lastregad e 'na strada col paviment in tra el Palazzi de la Provincia e via Verdi, che inn fornid in del setember 2019.

A l'è marcad a ovest de la Pilota, a est del Palazzi de Reserva, e a nord del Palazzi di Ministeri. Dent la gh'ha el Monument al Partisan e 'l Monument al Giusep Verdi.

Bibliografia[Modifega | modifica 'l sorgent]

  • Marzio Dall'Acqua, Enciclopedia di Parma. Dalle origini ai giorni nostri, Parma, Franco Maria Ricci Editore, 1998.

Alter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]