Giuseppe Gianella

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda

El Giuseppe Gianella (Isep Gianella in lombard, nom complet Giuseppe Andrea Francesco Saverio Giovanni Gianella; Milan, 6 de luj 1834 - Bagg, 18 de sgiugn 1873) a l'è stad un politegh italian, prim sindegh de Bagg sota del Regn d'Italia.

Biografia[Modifega | modifica 'l sorgent]

Fioeul del curt matrimoni, fad in del 1832, in tra l'Isep, imprenditor in del setor del coton e poeu adet di aque e strade, a l'epoca de 52 agn, e la Matilde Spech, de 18 agn e de nobel familia austriega, l'éra member de 'na familia originaria de la vall de Bregn, in Isvizzera, ma voramai con radis a Milan de longh temp.

Nassud senza el bobà, mort un quaj dì prima, al Palazz de Cort e a la presenza del nono Andrea Spech, l'hann batezad el midem dì a la Gesa del San Gotard cont el nom del pader.

El 15 de luj l'Imperial Regio Tribunal ghe da la tutella al nono materno, che 'l gh'ha de educàll fina a la magior età. I raport con la familia del pader se perden prest, menter quei cont el padregn el deventa mai assee intim.

In del 1839 l'Imperator Ferdinand I ghe dà la nobiltà.

El taca a studià lesg, ma el praticarà mai, desgià che el scerniss de retiràss a la Cassina Meriggia, ciapàda in eredità de la nona, per curà i so afar e dedicàss ai cavaj, che ghe piaseven propi tant.

In del 1860 el deventa sindegh de Bagg, roeull che 'l tegn fina a la soa mort. Poch prima de morì el fa testament e 'l lassa squasi tusscoss a la Congregazzion de Carità de Milan, foeura che per un quajcoss per quei che gh'è stad vesin, compagn del so barba Francesco Spech, e la quota legitima a la mader. Cont i so daner a l'è stad fad el prim asili di fiolit a Bagg.

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]