Gesa de Santa Teresa di Mas'c

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
El denanz de la gesa de nocc

La gesa de Santa Teresa di Mas'c l'è una veggia gesa baroca in de la cità veggia de Bari, sed del Musee di pigment colorad naturai e de la Bibart Biennale internazional d'arte contemporanìa

Descrizzion[Modifega | modifica 'l sorgent]

El dedent de la Gesa al dì d'incoeu l'è un center d'art, sed de la Bibart Biennale Internazionale d'arte contemporanea e musee di pigment naturai colorao, e 'l gh'ha dent anca varie mostre d'art nazzionai e internazzionai indova che se meten insema l'art contemporanea cont i quader del secol quell de XVII. Propi dent gh'è di pigment colorad rari tant 'me el sgiald orpiment, el bloeu oltramar otegnud del lapislazol, el bloeu de Prussia, gh'è anca una collezzion de resine naturai tant 'me la resina Dammar, la goma adraganta e 'l mastegh de Chios. Al dì d'incoeu el responsabel del musee a l'è el Miguel Gomez, artista e studios del color. Sit in del coeur de la cità veggia de Bari, la soa doma la se ved del skyline de la cità.

I Carmelitan Descolz hann scominciad a fà su el monester in del 1671; la gesa l'è stada tirada su in tra el 1690 e el 1696, come se lesg in su la luneta del timpen de la faciada.

El so nom el gh'ha 'n origin popolar, inscì de schivà de sconfondes con l'oltra gesa de Santa Teresa, che ghe viveven i Carmelitane, e che l'era ciamada "di Done", che incoeu la gh'è pu.

Dedent a gh'è una pianta a cros grega, con brasc quatad de voeult a bote e un quadrat al center quatad de una doma e 'n absis a forma de rentangol.

El sacher arred l'è fad su de una serie de tile de l'Andrea Miglionico (1663-1718), alev del Luca Giordano, e de trii paliot d'altar de legn tajad.

El cioster del monester el se conserva del tut.

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]

Alter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]