Corsia di Serv

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
El Dom vist de la Corsia

La Corsia di Serv (ofizzialment Cors Vitori Emanuell II) a l'è un stradon de Milan che 'l conliga Piazza del Dom a Piazza San Babila. A l'è part de una gran area pedonalizada del center de la cità, insema a via Dant e a Piazza di Mercant.

Strada che la gh'era sgiamò al temp di roman, la ciapa el so nom di Serv de Maria, che gh'haveven la soa gesa lilinscì: in quell stradon chi el Lissander Manzon gh'ha mitud el prestin di scansc de I duu moros. Del secol XIX a l'è slargada, i vegge cà de l'età de Mez inn tirade sgiò e anca la gesa di Serv a l'è, sostituida de la Gesa de San Carlo al Cors. Dopo de 'sti lavorà, a l'è dedicada al Franzesch II d'Asborgh-Lorena, dopo de l'unità d'Italia ghe la dedichen al Vitori Emanuell II de Savoja, e la republega ghe lassa quell nom chi. A mità agn '80 a l'è la prima strada de Milan a vesser pedonalizada.

In su la corsia se troeuva l'Om de preja, statua de la coltura milanesa, la Torr Tirrena, el Palazz del Tor, i Magazin Bonomi, la Geseta del Pasquiroeul, e la Galleria del Cors, che la conliga con piazza Ceser Becaria. Lilinscì inn stad trovad anca i rest di Terme Erculee romane, che se poden vedè.

Bibliografia[Modifega | modifica 'l sorgent]

  • Maurizio Grandi, Attilio Pracchi, Milano. Guida all'architettura moderna, Zanichelli, 1980. ISBN 8808052109.

Alter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]