Piazza del Dom (Milan)

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
El proget del Mengoni

La Piazza del Dom (Piazza del Duomo in italian) a l'è la piazza la pussee importanta e centrala de Milan, el che sit per ecellenza l'è quell che ghe dà el nom: el Dom de Milan che, insema a la Galleria Vitori Emanuell, a l'è vun di simboi pussee cognossud de la metropoli ambrosiana in tut el mond. Oltra a lor, gh'è anca el Palazz de Cort, el Palazz Carminati, el Palazz de l'Arengari e 'l Monument al Vitori Emanuell II.

Un temp gh'era denanz i quarter de Rebechin e Botonuu e 'l Covercc di Figin, che inn stad sbatud sgiò inscì de fà pussee larga e bella la piazza. Sgiamò l'Azzon Vescont gh'haveva dedicad un spazzi per la Catedral, ma la strutura de incoeu l'è dovuda al Giuseppe Mengoni e l'è de epoca post-unitaria.

A l'è servida de la stazzion omonema de la metropolitana, che ghe passen la rossa e la sgialda, e i linie del tram 1, 2, 3, 12, 14, 15, 16, 19, 24, 27 e del bus 60 e 61.

Bibliografia[Modifega | modifica 'l sorgent]

  • Piazza Duomo e dintorni, in Arte Lombarda, numero monografico, nº 72, 1985. URL consultato l'8 maggio 2014 (archiviato dall'url originale l'8 maggio 2014).

Alter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]