Boieng

De Wikipedia
Lombard Quell articol qì l'è scrivud in Lombard, cond l'ortografia Scriver Lombard.
I migrazion di Boieng

I Gai Boieng (in latin Boii, in italian Galli Boi in greg Βόιοι) eren vun di popoi celteg e tribuu gallege plussee importants de l'Etaa del Ferr. La sò presenza l'è atestada ind i temp in Gallia cisalpina (Lombardia storega), in Pannonia (region de l'Oropa centrala qe al dì d'incœ la tœ denter l'Ongaria e una part di pais qe ge confina), in Bohemia e in Gallia transalpina. De sora plu, i indajen arqeolojege i hann demonstrad qe ind el 2nd segol inanz de l’era comuna i celteg – forsi boën – qe i eren in Bohemia i s'inn installads in Silesia, ind el sud de la Polonia.

I limes danubian, i limes pannoneg e i limes de la Mohesia inn di smegie dei delimitazion intra i zone d'influenza di popoi del sit.

La pruma menzion de lor qì ind i cunts istoreg la ven de l'invasion gallega (plu o manc intorna al 390). La sò capital l'è la citaa etrusca de Felsina, che ge dixeven ancasì Bononia (incœ Bologna). De pœ de tants conflits cond i sò vexin roman, i Boieng haveven venjuds i terre a rivar infina arent a Mutina (incœ Modena) e el sò territori l'è deventad una provinça de la Gallia cisalpina.

Riferiments[Modifega | modifica 'l sorgent]

Olter projets[Modifega | modifica 'l sorgent]