Arcidiocesi de Bari-Bitonto

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
L'altar magior del Dom de Bari

L'Arcidiocesi de Bari-Bitonto (Archidioecesis Barensis-Bituntina in latin) a l'è una sed metropolitana de la Gesa catolega in Italia, part de la region eclesiastega Puja. L'arcivescov a l'è el Giuseppe Satriano e i so patron inn l'Odegetria, el San Nicola e 'l San Sabin.

La gh'ha dent 21 comun de la cità metropolitana de Bari: Adelfia, Bari, Binetto, Bitetto, Bitonto, Bitritto, Capurso, Casamassima, Cassano delle Murge, Cellamare, Gioia del Colle, Grumo Appula, Modugno, Mola di Bari, Noicattaro, Palo del Colle, Sammichele di Bari, Sannicandro di Bari, Toritto, Triggiano e Valenzano.

Sed de l'arcidiocesi a l'è el Dom de Bari, a Bitonto a gh'è la Concatedral. La gh'ha cinch sed sufeaganee: l'Arcidiocesi de Trani-Barletta-Bisceglie e i diocesi de Altamura-Gravina-Acquaviva delle Fonti, Andria, Conversano-Monopoli e Molfetta-Ruvo-Giovinazzo-Terlizzi.

La diocesi la gh'è almen del IV secol, desgià che el so vescov Gervas l'ha tolt part al concili de Sardica e 'l so sucessor al concili de Roma del 465. Del XIII al IV secol la dopera, desgià che l'era sota Costantinopel, el rit bizantin, e resten di trace fina al secol XVI e in la catedral, fina al secol XX, Vangeli e epistole eren nonziade sia in latin che in gregh. Per quella reson chi la diocesi a l'è stada, tant 'me al temp indree che incoeu, un center de dialegh in tra la cristianità ocidentala e quella orientala.

Del 1982 el Papa el taca insema l'arcidiocesi de Bari a quella de Bitonto, che l'era a soa voeulta de origin antiga (almen del secol IX) e unida a quella de Ruvo: in principi in persona episcopi e poeu del 1986, inn tacade insema in manera piena e ciapen el noeuv nom, inscì Santeramo in Colle el passa a la diocesi de Altamura-Gravina-Acquaviva delle Fonti.

Ligam de foeura[Modifega | modifica 'l sorgent]

Alter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]

Vos corelade[Modifega | modifica 'l sorgent]