Teodolinda

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
Teodolinda en d'un depenc di fradei Zavattari.

La Teodolinda (o Teodelinda; 570 – 22 de sgener del 627[1]) l'è stada regina dei Lombarcc e regina d'Italia del 589 al 616.

L'era la fiœula del duca Garibald I de Baviera, scef de la stirpa dei Agilolfinsg e de Valdrada, a sò vœulta fiœula del Vach, rè di Lombarcc del 510 al 540.

La Teodolinda l'haviva sposad en del 589 l'Autari, rè dei Lombarcc, fiœul del rè Clefi. Quand che l'Autari l'è mort en del 590, a Teodelinda gh'è stad permitid de sposàss anmò una vœulta e gh'è stad catad fo' l’Agilolf (591), che inscé l'è deventad el suzzesor de l'Autari.

L'ha havid una part importanta en de l'ispantegament de la religion cristiana fedela al papa, a contrast con la dotrina ariana. Depœus de la conversion de l'Agilolf a la fed catolega, la Teodolinda l'ha inviad adree a fà su di gese intra Lombardia e Toscana, compagn de la Catedral de Monscia e el prim batisteri de Fiorenza, tucc duu dedicacc a San Sgiovann Batista.

La sò figura l'è ligada an'pò al tesor de Monscia, del qual fà part en particolar la Corona de ferr, fada su segond la tradizzion, cond en ciod de la cros del Signor, e deventada de alora giun di simboi pussee importancc de la regalità italiana.

Referimencc[Modifega | modifica 'l sorgent]

  1. Martina Hartmann, Die Königin im frühen Mittelalter, Kohlhammer, Stuttgart 2009, ISBN 978-3-17-018473-2, S. 215

Olter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]