Palazz di Princip

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
El Palazz

El Palazz di Princip (Palazzo dei Principi in italiano) a l'è 'n antigh palazz de Corresg, indova che gh'è dent el musee el Corresg.

Storia[Modifega | modifica 'l sorgent]

El Palazz a l'è stad scominciad vers la fin del secol quell de quindes e fornid in del 1508: la prima padrona a l'è stada la Francesca de Brandeborgh, vedova del cont Bors de Corresg, e la soa fameja. Con la fin de la fameja prencipesca e 'l passà del territori ai Estens, l'è stad in principi doperad per di ofizzi publegh e poeu lassad lì deperlù, indova che l'ha tacad a degradàss.

Al principi del secol quell de vint la ministrazzion del comun la scerniss de fà 'n oeuvera de recuver che la scomincia sota el sindegh Guido Zucchini, del 1925 al 1927, ma a l'è no assee per havégh un palazz doperabel, e domà in di agn '60 el deventa bon per vesser doperad.

Inscì, el deventa sed de la bibliotega comunal, di archivi storegh, de la fonotega e de la videotega e, in tra el 1995 e 'l 1996, del musee civegh, che l'è serrad per via di dagn del terramot che l'ha colpid quella banda lì in quell ann. Dopo vari mester de sistemazzion, in del 2003 l'è verta la bibliotega Giulio Einaudi.

Del 2004 a gh'è dent el musee el Corresg.

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]

Alter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]