Gesa de Sant Ambroeus de la Vitoria

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
La Gesa

La gesa de Sant Ambroeus de la Vitoria a l'è una gesa de Parabiaa del secol XIV, fada su per volontà del Luchin Vescont che, in del mez de la bataja de Parabiaa, l'havaria ricevud un miracol del Sant Ambroeus, e l'è fornid del 1348, cont el Giovann Vescont che gh'ha mitud la prima preja.

Al temp, el dì de la bataja squasi tucc i nobil de Milan faseven una procession e l'era gestida de pret nomnad del comun de Milan, del 1481 per una petizzion de quei de la cità a l'è dada in gestion ai fradei ambrosian de la Gesa de San Barnaba e del 1647, dopo di alter lomentazzion, el Consili di LX decurion la dà ai cistercens, che la ciapen domà del 1668.

Del 1624 la gesa originala a l'è trada sgiò, perchè el costava trop restruturàlla, e in tra el 1708 e 'l 1713 a l'è fornida la gesa che la gh'è incoeu, cont anca tacad un monasteri. A l'è desconsacrad sota el Napoleon e 'l diventarà poeu 'n oeuvera pia per i fiolin pussee gram, e del 1913 l'è deciarada monument nazzional. Del 1932 a l'è crompada de la sanità per fànn una sed destacada del Manicomi de Mombell, per deventà poeu sed destacada de l'ASL: incoeu i sociazzion locai lavoren per el so restaver.

Bibliografia[Modifega | modifica 'l sorgent]

  • "La Chiesa e l'Abbazia Cistercense di S. Ambrogio della Vittoria in Parabiago", Alessandro Giulini - 1923, Archivio Storico Lombardo, pagina 144

Alter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]