Ex Cementifix Italcementi (Alzan)

De Wikipedia
Lombard Quell articol qì l'è scrivud in Lombard, cond l'ortografia Scriver Lombard.
Vesta da nord del compless

L'ex Cementifix Italcementi de Alzan (ciamad anc Cementifix Fradei Pesenti)[1] l'è una vegia fabrica de cement natural de la fin del XIX secol. L'è un monument de arqeolojia industriala.[2]

Storia[Modifega | modifica 'l sorgent]

Ind el 1883 l'è tornad a Alzan, dopo ol so studiar in Jermania, l'injegner Cesare Pesenti, qe l'istess ann l'ha inviad la costruzion del compless, part del so piano per spander e modernizar l'azienda de fameia. I è stait insé costruids i prim ses foren.

Ol lœg cernid l'è mìa casual: l'è vexin ai olter sit de la cadena de produziun, a la roja Morlana (qe la dava l'enerjia idraulega per i molin per la macinazion), a la nœva linia ferroviaria de la Vall Seriana (dervida ind el 1884) e ai cave de estrazion.

A la fin del secol i è realizads di foren verticai de brevet tedesc, qe i ha permetid la produzion del prim portland tœt lombard, e ol compless l'è stait slargad.

Ind el 1904 ol vegg foren vulcan l'è stait botad jo per costruir i prim quater foren Dietzsch sistema Pesenti, qe i permet de dovrar adoma una ciminiera ogne do foren, cond un grand risparmiar de carbon. I ne sarà jontad olter vot (con quater ciminiere) ind el 1909. Ind el 1920 i è tirads vià i foren tedesc e i è mœcade i so ciminiere.

Coi ang i comença i prim problemi a la strutura, e ind el 1959 i ciminiere del 1909 i è sbassade e rinforzade con di armadure de metall. Cinq agn dopo (1966) i è smorzads i foren per la cotura, e la resterà adoma la macinazion fina al 1971, ann de la serada definitiva.

Ol 25 de otover del 1980 ol Minister di Beni Culturai a Ambientai, Soprintendenza de la Lombardia, l'ha metid ol vincol a la fabrica come bene de interess artisteg e storeg.[3]

Galleria[Modifega | modifica 'l sorgent]

Olter projets[Modifega | modifica 'l sorgent]

Riferiments[Modifega | modifica 'l sorgent]

  1. (IT) Cementificio fratelli Pesenti - Archeologia industriale Arqiviad qé: [1]
  2. (IT) Il monumento di archeologia industriale dell'Ex Cementificio Italcementi - Comune di Alzano Lombardo Arqiviad qé: [2]
  3. (IT) Projet per restaurar ol cementifix (2013)

Bibliografia[Modifega | modifica 'l sorgent]

  • (IT) Camillo Bertocchi, Alzano Lombardo - Cementificio Italcementi - I Pesenti, l'edificio e il territorio