Emilia-Rumagna

De Wikipedia
(Rimandad de Emìlia-Romàgna)
Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.


Emilia-Romagna
(EML) Emégglia-Rumâgna
(IT) Emilia-Romagna
[[|120px]]
Stema de la Regiun
Pusizion in Italia
Dati
Capital Bològna
Ann de istitüziun 1970
Pupulazion 4 457 463 abitant
Censiment 30/11/2011
Superfis 22 451 km²
Densità 198 ab./km²
Provinz Bològna, Ferrara, Forlì-Cesena, Mòdena, Parma, Piasenza, Ravena, Regg Emilia, Rimen
Nümer de Cumün 348
Lenguv italian, emilian, rumagnöl‎
Mapa de la regiun
Sit
http://www.regione.emilia-romagna.it

L'Emilia-Romagna l'è ona region de l'Italia del nòrd. La confina a nòrd con la Lombardia e el Veneto, a òvest con el Piemont, a sudòvest con la Liguria, a sud con la Toscana e i March; a est la varda el Mar Adriatigh per on dusent chilometer. La region l'è formada da dò part different, saria a dì l'Emilia (al center e a òvest e la Romagna, slungada tutt intorna a la còsta adriatega.

Panorama de l'Appennin.

El territòri el se slunga in direzion òvest-est; a nòrd el confin al passa giust giust in sul fiumm Po fin al sò delta, oppur al massim el se destacca per on quai tocchell; el confin a sud (con la Toscana specialment) el passa in su l'Appennin. La region la toeu via on bell tocch de la Pianura Padana, che la pòrta via on poo pussee de la metà del territòri total, i montagn de l'Appennin quasi tutt el rest, foeura che ona zenta de ronch specialment in de la zòna de la Romagna.

El capp-loeugh de la region l'è Bològna, vuna di città pussee important de tutta l'Italia del nòrd; anca tutt i alter vòtt capp-loeugh de provincia (Mòdena, Piacenza, Regg Emilia, Rimini, Forlì, Ravena, Ferrara, Parma) gh'hann pussee de centmila abitant (ghe saria anca Cesena, che però l'è in de l'istessa provincia de Forlì). Alter città e paesòtt de on quai importanza hinn Carpi, Imola, Sassoeu, Cento, Faenza.

Galerìa de foto[Modifega | modifica 'l sorgent]

Liber[Modifega | modifica 'l sorgent]

  • Istituto Geografico De Agostini. Enciclopedia geografica, edizione speciale per il Corriere della Sera, vol. 1. RCS Quotidiani s.p.a., Milano, 2005. ISSN 1824-9280.
Region d'Italia
AbruzzBasilicadaCalabriaCampaniaEmilia-RomagnaFriul-Venezia GiuliaLazziLiguriaLombardiaMarchMolisPiemontPugliaSardegnaSiciliaToscanaTrentin-Sud TiroeuUmbriaVal d'AòstaVeneto