Drag Reduction System

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
El sistema in su 'na vitura de la Red Bull

El Drag Reduction System (sistema per sbassà la resistenza de l'aria in ingles, breviad DRS) a l'è un sistema mitud in la Formula 1 del campionad del 2011 per sbassà la resistenza aerodinamega di viture e fà pussee ladin el sorpass in tra i viture, 'me ecezzion a la regola che la proibiss i aerodinameghe che se moeuven in la massima serie. L'è stad poeu mitud anca de la Formula Renault 3.5, del Deutsche Tourenwagen Masters, de la Super Formula e de la Formula 2 e 3.

Fonzionament[Modifega | modifica 'l sorgent]

A l'è, in pratega, 'n ipersostentator che, se vert, el permet de sbassà la deportanza, roba che la volza la velocità de la mono-post e donca el volza la possibilità de passà l'auto denanz, menter quand che l'è serrad el permet de havégh pussee aderenza, roba bona in di curve pussee lente.

In principi, in Formula 1, el podeva vesser doperad indepertut, foeura che in di sit che per la FIA eren trop a ris'c per la sigurezza de la gara, menter del 2013 el po vesser doperad apena in di bande autorizade, che inn scernude de la FIA in bas ai possibilità de passà, e in gara el po vesser pizzad domà quand che la distanza con la vitura prima a l'è de un segond o manch.

A l'è ativad de 'n boton in sul volant de la mono-post e l'è disativad in automategh quand che se frena, e 'l po vesser no doperad in di prim du sgir de la partenza o de l'andà via de la safety car.

Ricezzion[Modifega | modifica 'l sorgent]

La soa introduzzion a l'è stada assee controversa in tra quei che ghe pias el sport e i pilota, in tra quei convint che l'è 'na bona manera de fà pussee interessant el sport, quei convint che 'l resolv no la problematega sgeneral de l'aerodinamega in la massima serie e l'è no assee, quei che inveci pensen che l'è fallad, desgià che ghe permet no a quell che 'l se difend de doperàll. L'ex pilota Juan Pablo Montoya l'ha did che l'è tant 'me dàgh Photoshop al Picasso, menter 'l Sebastian Vettel l'ha did che ghe piasaria pussee tirà i pell di banane tant 'me in Mario Kart che 'l DRS.

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]