Cristee

De Wikipedia
Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.

El Cristee (o cantà el cristee) l'era ona veggia tradizzion ritual tipega de la Brianza, de l'Alt Milanes e del Comasch.

El ritual[Modifega | modifica 'l sorgent]

La prima testimonianza de 'sto ritual la troeuvom in del vocabolari del Cherubin, anca se ona trattazzion pussee in detali l'è dovuda a l'Adele Spreafico (1959). Olter studios che gh'hann faa di ricerch hinn staa el Roberto Leydi (a Seregn), la Franca Pirovano (a Briosch), la Mariarosa Gambirasi (a Casanoeuv) e 'l Massimo Pirovano (Gagg de Nibionn).
In de la Settemana Santa o intorna al primm de magg (a segonda del sit), i bagai con scià 'na gran cros o n'asta de legn in man, indè che ghe stava di simboi religios (i scenn de la Passion) o vegetai, passaven per tutt i cà del paes per cantà el "Cristee". Inoltra se menaven dree on sgorbin per mettegh dent i ofert di gent, compagn de oeuv, frutta o olter. La cantada la gh'era vari version, per esempi:

«O donn donnett, gh'è chì el Cristee

per fà nà ben i cavalee
se me daria on quei ovett,
ve faroo fà tanti galett,
se me daria on quei ovon,
ve faroo nà ben anca i marcion.

Amèn!»

Se cred che, defatti, el cantà el Cristee el fudess colegaa a la produzzion de bigatt e de la seda (vun di pilaster de l'economia di paes a nord de Milan). Defatti despess el ritual el finiva cont el rivà dent in de la bigattera: lilinscì se batteva in sul plafon con la cros (o el baston): inscì se indicava la stanza indè che sarien cressuu i bigatt. In sostanza, donca, la saria stada on messedozz de religion cristiana e vegg credenz propizziatori de origin pagana, ligaaa a rituai tant 'me el Carendemasg. In ogni cas, de norma se ghe domandava la benedizzion di oeuv regolt proppi al preved del paes.

Bibliografia[Modifega | modifica 'l sorgent]

  • Massimo Pirovano, La gelsibachicoltura in Brianza: tecniche, credenze, rituali, Ogionn, ed. Cattaneo, 2000.
  • AA. VV., Storia della Brianza, Ogionn, ed. Cattaneo, 2011.

Varda anca[Modifega | modifica 'l sorgent]

Ligamm de foeura[Modifega | modifica 'l sorgent]