Albert de Gandin

De Wikipedia
Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.

L'Albert de Gandin (Crema, agn 1240 - Genoa, 1310 o 1311) a l'è staa on giurista e giudes lombard, che 'l s'è ocupaa de dirizz penal de statutt.

Biografia[Modifega | modifica 'l sorgent]

Nassuu a Crema in di agn 1240, el gh'ha avuu in tra i sò maester l'Albert Galeott e 'l s'è laureaa a Bologna senza andà innanz in la carriera accademica ma l'ha taccaa a fà el giudes, lavorà che l'ha faa del 1281, l'ha scominciaa a Lucca, al 1310 in vari città de la Lombardia storega, indova che despess l'è anca scernuu 'me assistent di podestà e infinna podestà degià che l'era l'epoca indova che 'l se preferiva assegnà el compet a 'n terz forestee: l'è staa in del 1284 assessor del podestà de Bologna Giovann Palastrell de Piasenza prima e del Tebald Brusaa de Bressa dopo.

L'è staa assessor del podestà de Perugia Peder Confalonee de Bressa del 1286 al 1287 e poeu a Fiorenza del 1288 al 1289 con l'Antoni Fissiraga de Lod.

A bon cunt però la pupart de la soa carriera de giurista l'è stada a Bologna, indova che l'era giudes e l'ha lavoraa in d'on period assee de rebelott indova che gh'è staa on mugg de mazzament politegh, a la fin l'è staa slontanaa de la città e in del 1299 l'è trovaa a Siena, a juttà el podestà Totelmann di Totelmann de Bergom.

El fa el salt de carriera a Fermo, indova che l'è podestà del 12 de magg al 12 de luj del 1305, e 'l gh'ha dopo di alter offizi important finna a la soa mort, capitada in del 1310 o 1311.

L'ha scrivuu on poo de liber de dirizz, vun, el De maleficiis, indova che 'l parla del riatt e del dirizz in azion in la giustizia del liber comun e l'alter, Quaestiones statutorum, in su la soa esperienza cont el dirizz comunal, assee compagn in di città ma different de quell roman.

In la coltura[Modifega | modifica 'l sorgent]

L'è staa a longh ciappaa per cremones, tant che el Diplovatazio el definiva "natione Lombardus, patria Cremonensis", ma el s'è descovert poeu che in realtà l'è cremasch: l'error el deriva probabilment de 'n edizion di De maleficiis che 'l reportava la città fallada.

Oeuver[Modifega | modifica 'l sorgent]

Tractatus de maleficiis, manoscritt, XV secol
  • Quaestiones statutorum
  • Libellus super maleficiis et causis criminalibus et statutis loquentibus de maleficiis et questionibus dependentibus a statutis

Manoscritt[Modifega | modifica 'l sorgent]

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]