Utent:Sciking/Sandbox/Madonina

De Wikipedia
bussola Disambiguazzion – Se te see 'dree a cercà alter significaa, varda Madonina (desambiguazzion).
La Madonina

La Madonina a l'è una statua in ram dor che la representa l'assunzion de Maria fada de l'Isep Peregh e che del 1774 l'è in su la gulia magior del Dom de Milan.

Cont el temp l'è deventada un simbol de tuta la cità e l'ha superad anca el so roeull religios, tant che fras compagne de "sota la Madonina" inn doperade per parlà de quell che capita a Milan.

Volta 416 cm, la gh'ha 'n alabarda che l'è, in verità, un para-fulmin.

Storia[Modifega | modifica 'l sorgent]

Tradizzion[Modifega | modifica 'l sorgent]

Un temp a l'era lesg che nissun palazzi de Milan el podeva vesser pussee in alt de lee, donca se podeven no passà i 108,5 meter: quella lesg chi l'ha limitad l'altezza de la Torr Velasca e de la Torr Branca e se pensa che oltra al rispet vers el Dom gh'era anca una reson pratega, perchè el terren arent el gh'haveva sota un'aves e un quajcoss de trop volt el saria podud vesser instabel.

Cont el temp, gh'è vegnuda la tradizzion che vari edifizzi pussee volt del Dom meten su una cobia de la Madonina, inscì che la varda semper la cità de l'alt.

L'è inscì per el Pirellon, per Palazz Lombardia e per la Torr Isozaki, che incoeu a l'è la segonda costruzzion pussee volta de Milan dopo de la Torr UniCredit.

In la coltura popolar[Modifega | modifica 'l sorgent]

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]