Tino Roncaj

De Wikipedia
Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.
El scior Roncaj in del 1977.

El Tino Roncaj (in italian: Celeste Domenico Roncaglio; conossuu mej 'me Teno Domenico Roncalio; Rock Springs, 23 de marz del 1916 - Cheyenne, 30 de marz del 2003) a l'è staa on polittegh american de origin lombarda.
L'è staa on deputaa del Wyoming a la Camera di Rapresentant, l'ultem del Partii Democrategh a vess eleggiuu in quell Statt.

Biografia[Modifega | modifica 'l sorgent]

El Tino Roncaj l'è nassuu a Rock Springs, on paesoeu del Wyoming: i sò gent a eren el Franco e la Ernesta Roncaj, che eren vegnuu in Merica de la Lombardia (al temp el Wyoming l'aveva conossuu ona migrazzion forta de la Lombardia, del Piemont e de la Toscana). L'ha lavoraa on poo 'me garzon de barbee, e dopo d'avè finii el licee l'ha anca lavoraa in del giornal del paes.
In de la Segonda Guerra Mondial l'ha combattuu in Italia e poeu in Normandia. Finii l'ha guerra, el s'è laureaa in legg a l'Universitaa del Wyoming: giamò interessaa a la polittega, l'ha conossuu el senator Joseph C. O'Mahoney, che 'l g'ha inzubii de andà a lavorà a Washington.

Cariera polittega[Modifega | modifica 'l sorgent]

In di Agn Cinquanta, l'ha lavoraa in del Wyoming Labor Journal, poeu l'è staa avocatt in de la Conteja de Laramie. In del 1957 l'è comenzaa la soa cariera polittega: l'è staa vun di delegaa del Wyoming ai Convenzion del Partii Democrattegh, e l'ha sostegnuu la candidadura del John F. Kennedy 'me president. In de la soa presidenza, el Kennedy el g'ha daa l'incaregh de lavorà in d'ona comission per l'ambient: el Roncaj l'avarà poeu studiaa i quistion ambientai per tutt la soa cariera.
A partì del 1964 fina al 1978 l'è staa vun di rapresentant del Wyoming in del parlament american. In del 1978 l'ha perduu contra el Dick Cheney (che 'l saria poeu vegnuu vice president di Statt Unii in del 2000). De quell moment el s'è retiraa in Wyoming, indove l'ha semper sostegnuu i campagn del sò partii e i quistion ligaa a l'ambient.

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]

Alter progett[Modifega | modifica 'l sorgent]