Santa Sed

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
Emblema de la Santa Sed

La Santa Sed a l'è l'ent, che 'l gh'ha personalità giuridega in del dirit internazzional, che 'l governa la Gesa Catolega. A l'è vuna di cinch sed apostoleghe di concili e de l'Imperi Roman, quella de Roma, insema a Costantinopol, Lissandria, Antiochia e Gerusalem, che inn tucc recognossud 'me patriarcad. Guidada del Papa, che l'è anca vesch de Roma e patriarca d'Ocident, l'è l'unega sed apostolega d'ocident e donca la guida tucc i catolegh ocidentai. Quand che el Papa el gh'è no, perchè l'è mort o l'ha renonziad al so incaregh, a l'è guidada del Collegi di Cardinai, el che president l'è el Camarlengh.

La soa personalità a l'è partida de quella del Vatican, che l'è un Stat patrimonial che 'l gh'ha 'me fonzion el garantì la sovranità de la Santa Sed. La sovranità vaticana a l'è donca limitada e i Stat forester gh'hann raport con la Sed e minga cont el Stat de la Cità del Vatican. Inscì, l'è la Santa Sed, e minga el Vatican, a vesser osservator a l'Asemblea General di Nazzion Unide.

A l'è representada de la catedra e del soeuj del Pontefice che gh'è in la Basilega de San Giovann in Lateran, che representen el poder de vescov del Roman Pontefice.

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]

Alter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]

Vos corelade[Modifega | modifica 'l sorgent]