Ruch (Gösach)

De Wikipedia

Chest artícol a l'è scricc in Lumbàrt, ortograféa orientàl unificàda.


Ruch, (en Italià: Ronco) l'è 'na frasiù del cümü de Gösàch, en pruvìncia de Brèsa. La g'ha presapóch 1300 abitàncc e la se tróa a 'n pér de chilòmetri a èst del cèntro aministratìf del cümü e la cunfìna con Padergnù che l'è frasiù de Rodènch. L'abitàt l'è colocàt sö la stràda che de Gösàch la và 'nvers Rodènch, percors che l'ìa pò a chèl de 'na antìca stràda romàna che de Piedeldòs (facilmènt el cèntro abitàt uriginàre de Gösàch) nàa 'nvers Rodènch.

Stória[Modifega | modifica 'l sorgent]

L'è lüminàt endèl Estimo visconteo del an 1385 'ntra i cümü de la quàdra de Gösàch e 'l g'ha cuntinuàt a fa part de la stèsa quàdra apò a sóta la Repüblica de Venésia (Valentini, 1898). El vé agregàt al cümü de Gösàch (che alùra 'l gh'ìa nòm uficiàl de "Gussago con Civine") endèl 1805 endèn cümü nöf che g'ha ciapàt nòm de "Gussago con Ronco", che 'l ciapàa dét apò a Breó e Padergnù e che 'l mantegnarà chèsto nòm enfìna al 1859.

Del pont de vista de le istitusiù religiùze, la céza de Ruch, dedicàda a San Zinù, l'è lüminàda come céza parochiàl zamò 'ndèl 1532 (Guerrini 1925, p. 47-48) e amò 'ncö l'è paròchia separàda de chèla de Gösàch.

Riferimèncc[Modifega | modifica 'l sorgent]

  • Andrea Valentini Ricerche intorno al gonfalone antico della città di Brescia- 1898 - Editore Queriniana