Và al contegnud

Romanz sgiald

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
Sherlock Holmes (terz de manzina), eroj de romanz sgiald

El romanz sgiald l’è un sgender literari nassud invers la metaa del segol qd19 e che el s’è desvilupad adree al Nœuvcent, in partigolar coi œuvre de l’Edgar Allan Poe.[1]A partì de la narrativa, el sgiald el s’è spantegad ai olter mez de intrategniment, compagn de la radio e del cinema, ma anca di fumet e de la television.

De solet, la trama de un sgiald l’è impientada sora un crimen ind el qual inn impelagad i personasg de la storia. Una variant del sgiald l’è el cunt de poler, spezzialment indova i poler gh’hann un rœul prenzipal de denter de la trama. Despess el romanz sgiald el se sorapon a dei olter sgender literari, compagn de la fantazienza e del romanz storegh.

El sgiald l’è spartid sgiò in devers sota-sgender: a gh’è el sgiald classegh, el cunt de poler, l’ispionasg, el noir e el thriller, chest chì a sò vœulta dividud intra thriller legal e thriller medegh. Quist chì in comun i gh’hann el fogalizàss sora el confin de la legalitaa e del crimen, sora el misteri e la tension e sora l’anales e representazzion de la violenza.[1]

Ligam de denter

[Modifega | modifica 'l sorgent]

Ligam de fœura

[Modifega | modifica 'l sorgent]