Principaa de Pavia

De Wikipedia
Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.
Principaa de Pavia
Stema Bandera
Citaa principal: Pavia

El Principaa de Pavia a l'è stada 'n istorega ripartizion del Ducaa de Milan antesignana de la provincia de Pavia d'incoeu.

Storia[Modifega | modifica 'l sorgent]

In del 1499 el territori de la Contea de Pavia, passaa insemmaa a Milan ai Sforza, l'è staa elevaa de l'Imperator al rangh de Principaa, e donca l'era el segond territori pussee important di domini milanes, degià che per el dirizz germanich el Ducaa a l'è pussee in alt del Principaa.

In del 1564 el governa spagnoeu, per provà a modifegà in sens pussee egualitari la fiscalità, el fa su 'na Congregazion generala, 'na sorta de Parlament, e di congregazion locai, elegiuu di reppresentant di comun.

In del 1700 el territori el scomincia a desmembràss e l'è in part ceduu al Piemont: In del 1706 a l'è ceduda la Lomellina e in del 1743 el Vigevanasch e l'Oltrepò Paves.

In del 1786 a l'è offizialment sostituii de la Provincia.

Division[Modifega | modifica 'l sorgent]

Del 1565 a l'è stada dividuda in quatter congregazion: Lomellina, Oltrepò, Volta Campagna e Bassa Campagna. 'Sti congregazion gh'even on consili e eren elegiuu di reppresentant di comun e eren guidaa di sindegh. Quell de l'Oltrepò, grazia a la posizion isolada, el gh'eva pussee de poder.

I comun eren assee autonom: Gh'even 'n autonomia in la gestion de la polizia locala, in la soa ministrazion e votaven on tesoree, on mess e 'n consili. Anca i capi di comun eren ciamaa sindegh, e in quej pussee gròss el gh'era on podestà nomenaa di autorità centrai. A mità del '700 gh'eren 146 comun, inclus i cassin, formalment incorporaa in di comun arent ma, a bon cunt, autonom a nivell ministativ e fiscal.

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]

Territòri del Statt de Milan (XVI secol - 1786)
Città de Casalmaggior - Contad de Còmm - Contad de Cremòna - Contad de Lòd - Ducaa de Milan (Contad del Sever - Contad de la Martesana - Rivera de Lecch) - Principaa de Pavia - Contad de Vigeven (fina al 1743)