Preja de Bismantua

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
La Preja

La Preja de Bismantua (Prēda ed Bişmântva in emilian resgian; Pietra di Bismantova in toscan) a l’è 'na montagna carateristega di Pennin resgian, volta 1041 m.

La se cata in del territori comunal de Castelnoeuv in di Mont, pajes sit ai so pè, in la provincia de Resg; el se presenta 'me on stregg altipian de i pared drizze, levad su in posizzion isolada in tra i olter montagne di Pennin. La zona l’è classifegada come sit d’interess comunitari de la red Natura 2000, e l’è in part catada dent el territori del Parch nazzional de i Pennin Tosch-Emilian.

Nom[Modifega | modifica 'l sorgent]

I origen del toponim Bismantua inn debatude. La so etimologia la poeu vesser ligada a la part ’me montagna sacra che la Preja l’havariss havud in di temp antigh. N’ipotesi la voeur che el nom el vegna de l’etrusch man (preja scolpida) e tae (altar per i sacrifizzi). Di olter i proponen n’origen celdega, del vis (vis’c), men (luna) e tua, forsi el regoeujer noturen de vis’c in tra i rogoree de la zona, espression d’on antigh cult de la Luna. Vismentua el sariss cambiad prima in Bismentua, e de poeu in Bismantua.

Alter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]