Fantécol

De Wikipedia

Chest artícol a l'è scricc in Lumbàrt, ortograféa orientàl unificàda.


Fantécol, (nòm uficiàl en italià: Fantecolo) l'è 'na frasiù del cümü de Proài d'Izé en pruvìncia de Brèsa. La g'ha presapóch 300 abitàncc e la se tróa 'n mès a le culìne de la zòna nord de la Franciacürta, a sud de Proèze e a òvest de Camignù, a 260 méter süra del leèl del mar.

La fà paròchia de per sò cönt e la céza parochiàla l'è dedicàda a Sant Apolóne, ma 'nfìna al 1946 la dipindìa de la paròchia de Proèze.


Endèla Descrisiù Generàl del 1764, Fantécol el fàa cümü enséma a Proèze e i éra 'nserìcc endèla quadra de Izé. En chèsto docümènt el cümü l'ìa segnàt col nòm Provese e Fantecolo[1].

Endèl 1810 el cümü el vé tiràt vià e 'l teretóre de Proèze e Fantécol l'è asegnàt a chèl de Montezèi, el turnarà a fà part del cümü de Proèze quan che chèst el g'ha ritroàt la sò 'ndependènsa comünàla, quan che la pruvìncia de Brèsa l'è nìda a fa part del regn Regn Lombardo-Veneto, co la nutificasiù del més de febrér del 1816. El cümü de Proèze el vegnarà però suprimìt amò 'na ólta 'ndèl quàder de la reorganizasiù de le aministrasiù locài mitìda 'n òpera endèl 1928 e 'l sò teretóre (e isé pò a Fantécol) agregàt staólta al cümü de Proài d'Izé.

Riferimèncc[Modifega | modifica 'l sorgent]

  1. LombardiaBeniculturali - Comune di Provezze (sec. XIV - 1797)