Dieta Federal (Germania)

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
Dieta Federal
Bundestag
Modell:Minx150px
Modell:Minx150px
Palazz del Reichstag, sed del Bundestag
Stat Germania
Istituii 7 setember 1949
President Bärbel Bas (SPD)
Vicepresident Yvonne Magwas (CDU)
Aydan Özoğuz (SPD)
Wolfgang Kubicki (FDP)
Petra Pau (Die Linke)
Katrin Göring-Eckardt (Verd)
Vacant (AfD)[1]
Ultima elezion 26 de setember 2021
Grupp politegh Magioranza (416)

Oposizzion (320)

Durada mandaa 4 agn
Sed Palazz del Reichstag, Berlin

La Dieta Federal (Bundestag in todesch) a l'è la cambra bassa del parlament de la Germania e l'è fad su de deputad elesgiud a sufragi universal diret de tucc i todisch. El Bundestag l'è el coeur legislativ de la Federazzion tedesca e l'è responsabil de l'elaborazzion e l'aprovazzion de la pupart di lesg, foeura che in di cas che gh'ha de intervegnì el Consili Federal. El Bundestag l'è anca responsabel de la scerna del Cangeler, el capo del governo de la Germania, e de la sorvelianza del so lavorà.

El Bundestag l'è fad su de 'n numer variabel, incoeu 736, de deputad elesgiud per quater agn. I elezion se fann cont un sistema proporzional che 'l gh'ha anca 'na component local. La sed de la Dieta l'è a Berlin, in del Palazz del Reichstag, un palazzi storegh, sed del vegg Reichstag, ch'l'è stad destrugad in la guerra e fad su ancamò dopo.

Note[Modifega | modifica 'l sorgent]

  1. El regolament interno del Bundestag (Geschäftsordnung) ghe dà a ogni grup parlamentar (Fraktion) la possibilità de havégh un vicepresident, che però el gh'ha de vesser votad a magioranza assoluda de tut el Parlament. De solet tut el Bundestag el vota inscì che ogni Fraktion la gh'habia un vicepresident, però, per via de la posizzion politega de l'AfD, retegnuda minga democratega, in varie ocasion i parlamentar s'inn refudad (Abgeordnete) de votà i so candidad a la vicepresidenza. Donca, al moment, l'AfD la gh'ha minga un vicepresident.

Ligam de foeura[Modifega | modifica 'l sorgent]

Alter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]