Cassina di Poi

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
«A Cassina di Poi a la tàsi

a la piàngi a sò sòrti segnàa

a la piàngi un tramòntu da pàsi»

La Cassina di Poi (Cascina dei Poveri in italian) a l'è una località de Busti Grandi, in l'antighità importanta cassina.

Storia[Modifega | modifica 'l sorgent]

La Cassina

Compagn de la Cassina de Brughet, la gh'ha di origin in del Medioev. A l'era in su la strada per Milan, poeu trasformada del Napoleon in la strada del Sempion, in mez a la Selva Longa che la partiss Busti de Gallaraa, probabilment fada su in tra i secoi quei de 12 e 13.

A l'è stada a longh un borgh autonom e bon de sostegnìss deperlu, part de la Piev de Gallaraa, ma in del 1400 ghe va dent la Scoeula di Pover, confraternita laica per el jut de quei in dificoltà, e la cassina la passa in del territori comunal de Gallaraa, per poeu entrà, in del '600, in quell de Bust.

In del 1667 l'è completada la Gesa de San Bernardin.

In di prim agn '70 del '900 la Cassina a l'è del tut despopolada e la gesa deciarada minga agibel e sigura, ma l'è poeu ciapada e salvada del comun in del 2000, menter la Cassina la resta a borlà.

Bibliografia[Modifega | modifica 'l sorgent]

  • Alfredo Castiglioni, La Cascina dei Poveri: immagini per la sua rinascita, in Almanacco della Famiglia Bustocca per l'anno 2003, Busto Arsizio, La Famiglia Bustocca, 2003, pp. 34-71.

Alter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]