Attentaa a Berlin del 2016

De Wikipedia
Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.
2016-12-19

El 19 de dicember del 2016, ai or 20:00 locai circa, on camion l'entra in d'on marcaa de Nedal in la Breitscheidplatz a Berlin, capitala de la Germania e 'l coppa 12 person e 'l feriss 49 person.

El camion l'era on Scania cont la targa polacca, ma partii da l'Italia per ona compagnia de straport. A guidàll l'era el cusin del proprietari de l'azienda, el scior Lukasz Urban, che l'ha combattuu finna a la fin per evità l'attacch, ma l'è staa ferii dal terrorista a cortelaa e coppaa a colp de pistola. El terrorista l'è poeu scappaa in del Giardin Zoologegh de Berlin.

L'è staa subit menaa via on omen pakistan, che poeu l'è staa relassaa perchè legaa no ai attacch. In del camion l'è staa trovaa el foeuj de espulsion de 'n tunisin, Anis Amri, pregiudicaa in Italia e condanaa a 4 agn per avè daa foeugh al sò center de recojenza. Ai tre or de nocc del 23 de dicember a l'è coppaa a Sest San Gioann in d'ona sparatoria con la Polizia de Stat.

L'ISIS l'ha poeu rivendicaa l'attentaa in su l'agenzia Amaq.

Reazion[Modifega | modifica 'l sorgent]

La cancelliera Angela Merkel l'ha daa subit el sò cordoeuj per i mort, e l'è stada seguida dal premier italian Paolo Gentiloni. El President elegiuu Donald Trump, vist anca el sassini del Andrei Karlov e ona sparatoria in d'on center islamegh a Zurigh, l'ha dii che 'l mond occidental el gh'ha de cambià la manera de pensà.

Per sicurezza in Europa el s'è volzaa el nivell d'allarm: Per esempi a Milan hinn staa mittuu di barrer anti-camion per evità di attacch comé quest chì.

Vos correlaa[Modifega | modifica 'l sorgent]

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]