Aras de Bayeux

De Wikipedia

Chest artícol a l'è scricc in Lumbàrt, ortograféa orientàl unificàda.


En tòch del Aràs de Bayeux endoche l'è reprezentàt Odon, el vèscof de Bayeux, che 'l se önés ai soldacc del Duca Guglielmo endela batàia de Hastings endel 1066

L'Aràs de Bayeux, cunusìt apò come Aràs de la regìna Matìlde, e 'ndei sècoi pasàcc come «Telle du Conquest» (cioè «téla de la Cunquista») l'è 'n aràs del sècol XI, enserìt endel regìster Memória del mónt de l'UNESCO endel 2007.

Par che 'l sàpe stat cumisiunàt de Odon de Bayeux, el fredelàster de Guglièlmo 'l Cunquistadùr, e 'l descrìf i facc (a pàrter del 1064 enfìna al 1066 an de la cunquìsta normàna de l'Inghiltèra per mà de Guglièlmo 'l Cunquistadùr, düca de Normandia. I facc principài de chèsta cunquìsta i è reprezentàcc en detài, suradetöt la batàia de Hastings. Ma póch méno de la metà de le scéne le se referés a facc che gh'è sücidìt prìma de la stèsa envaziù.

La descrisiù la cönta i facc del pónt de vìsta de Guglièlmo 'l Cunquistadùr, e la ghe té la part al pónt de éser cunsideràda ale ólte 'n òpera de propagànda, ma l'è östès en ducümènt de gran emportànsa per la conoscènsa del sècol XI normàn e inglés. La dà 'nformasiù üniche sö la maniéra de istìs, söi castèi, sö le embarcasiù e sö le cundisiù de vìta de chèla época là.

L'è stat conservàt enfìna al sècol XVIII endei tezór de la catedràl de Bayeux, al dé d'encö l'è ispunìda al püblich endel cèntro Guglièlmo 'l Cunquistadùr, töt dedicàt a chest'öltem.