Assede de Lissandria

De Wikipedia
Lombard Quell articol qì l'è scrivud in Lombard, cond l'ortografia Scriver Lombard.
Miniadura de l'assede

L'assede de Lissandria l'è stait un fait bellig dei guerre intra la Liga Lombarda e l'imperador Federig Barbarossa, combatid intra 'l 1174 e 'l 1175.

Ol contest[Modifega | modifica 'l sorgent]

La citaa l'era staita fondada ind el 1168 da la Liga, con l'union de do pais ind i do bande del fium Tanar, e ciamada insé in onor de papa Lissander III, sostegnidor de la Liga.

L'era una azion de sfida a l'autoritaa imperiala, l'unega con la facoltaa de fondar dei citaa nœve. Donca, quand qe l'imperator l'è tornad in Lombardia per regolar i cœnts con i ribei, Lissandria l'è vun dei so obietiv. Al so rivar, i abitants (8000 a l'epoga) i saress desponibei a recognosser la so autoritaa, ma i alleads del Barbarossa, come 'l Marqes del Montferrad e la citaa de Pavia, i 'l convenç a bœtar-la jo.

Intratant, i riva in citaa dei soldads piaxentin e milanes de rinforz, qe i porta ol numer dei difensor a circa 3000, guidads dal podestaa bressan Rodolf Concesi e dal comandant piaxentin Anselm Medico.

L'assede[Modifega | modifica 'l sorgent]

De la fin del setember del 1174 l'imperator al met ol bloc a la citaa, qe la resist a l'invern prope rijid de qell ann e ai tentativ de penetrar i mure. La duminega dei Oliv del l'ann dopo (6 avril 1175), i trupe imperiale i prova a entrar in citaa grazie a una galleria soterania, ma i è descovride e fermade dai difensor.

A qest pont, segond la lejenda, un tal Gaglaudo Aulaci al g'havress havud una idea: al far maiar una sfraca de forment a la so vaca, per po portar-la denants a l'imperador. Allora al la fa sventrar, e grazie a la vesta de la so pança impienida, al conveç ol Barbarossa qe Lissandria la g'ha anc'mò insé tante proveste da dar de maiar ai animai (in realtaa i era quase finide).

De sigur Federig, perdide i speranze de conquistar la citaa, al tira vià l'assede ol 13 de avril.

Conseguenze[Modifega | modifica 'l sorgent]

L'assede l'è stait una perdida de temp per l'imperator, senza qe al ga sies rivad a ciapar ol controll de la citaa, situada ind un pont stratejig.

Bibliografia[Modifega | modifica 'l sorgent]