Sasonia

De Wikipedia

Chest artícol a l'è scricc in Lumbàrt, ortograféa orientàl unificàda.


Freistaat Sachsen
Swobodny stat Sakska
Stat Liber de Sasonia
KarteBerlinBremenBremenHamburgNiedersachsenBayernSaarlandSchleswig-HolsteinBrandenburgSachsenThüringenSachsen-AnhaltMecklenburg-VorpommernBaden-WürttembergHessenNordrhein-WestfalenRheinland-PfalzSchweizBodenseeÖsterreichLuxemburgFrankreichBelgienTschechienPolenNiederlandeDänemarkBornholm (zu Dänemark)Stettiner HaffHelgoland (zu Schleswig Holstein)NordseeOstsee
Karte
Lèngua Todèsch, Alt Soràbo[1]
Capital del Land Dresda
Superfìce 18.415,51 km²
Abitàncc 4.154.000 (31 de Màgio del 2010)[2]
Densità 227 Abitàncc per km²
Tas de dizocupasiù 10,8 % (September 2010)[3]
Fondasiù 3 de Utùer del 1990
Dèbet 13,58 Mrd. € (31 de Dezèmber del 2008)[4]
ISO 3166-2 DE-SN
Contàt:
Sit uficiàl: www.sachsen.de
Pulìtica:
President del Land: Stanislaw Tillich (CDU)
Partìcc de goèrno: CDU und FDP
Sègi: CDU 58
Die Linke 29
SPD 14
FDP 14
Bündnis 90/Die Grünen 9
NPD 8
(5. Wahlperiode)
Ölteme ilisiù: 30 de Óst del 2009]]
Pròsime ilisiù: 2014
Reprezentàncc al Parlamènto:
Sègi al parlamènto federàl: 4

La Sasònia (en todèsch: Sachsen; en Alt Soràbo: Sakska) l'è giü dei sédes stacc (en todèsch: Länder) de la Repüblica Federàl de Germania. El stat el cuàrcia zó n'àrea de presapóch 18.415 km² e 'l g'ha 'n totàl de 4.154.000 abitàncc. L'è colocàt endèla part orientàl de la Germània centràl. La capitàl l'è la cità de Dresda. Ótre cità 'mportànte de la Sasònia i è Lìpsia, che l'è apò a la cità piö pupulùza, e Chemnitz.

Dòpo la fì de la Segónda Guèra Mondiàl e 'nfìna al 1990, an de la riünificasiù, la Sasònia la g'ha fat part de la Repüblica Democràtica Todèsca (la DDR). 'Ntra i quàter Länder orientài che prìma fàa part de la DDR l'è chèl che del ónt de vìsta econòmich el dà sègn de piö fòrte vivacità. Ol sò mut piö olt a l'è el Fichtelberg.

La Sasònia la cunfìna co la Repüblica Céca a sud e co la Polonia a est. En piö la cunfìna coi Länder de la Türìngia a òvest, co la Baviera per en tuchilì sèmper a èst, col Brandebùrgo a nòrt e co la Sasònia-Anhalt a nordòvest.

Endèla part orientàl de la Sasònia, endèla regiù de la Luzàsia (en todèsch: Lausitz), entùren a la cità de Bautzen (en soràbo: Budyšin), se pàrla 'l Soràbo, che l'è 'na lèngua slàva ucidentàl emparentàda col polàco.

Riferimèncc[Modifega | modifica 'l sorgent]

  1. nach der Europäischen Charta der Regional- oder Minderheitensprachen
  2. Statistische Ämter des Bundes und der Länder
  3. Arbeitslosenquoten im September 2010 - Länder und Kreise. In: arbeitsagentur.de. Bundesagentur für Arbeit, abgerufen am 30. Setèmber 2010.
  4. Statistisches Landesamt des Freistaates Sachsen: Schuldenstand der öffentlichen Haushalte und deren öffentlichen Fonds, Einrichtungen und Unternehmen am 31. Dezember 2008 nach Art der Schulden
Wikimedia Commons
al gh'a dent roba culegada a:


Bandiera de la Germania Land de la Repüblica Federal de Germania Bandiera de la Germania
AmbürghAssiaBaden-WürttembergBàsa SassoniaBavieraBerlinBrandebürghBremaMeclembürgh-Pomerania AnteriurNord Reno-WestfaliaRenania-PalatinaaSaarlandSassoniaSassonia-AnhaltSchleswig-HolsteinTüringia