Mangià de portà via

De Wikipedia
Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.
Pizza de portà via servida a la Casa Bianca

El mangià de portà via a l’è el magià compràa in di ristorant o alter esercizzi pubblich de produzion e vendita, che el cliént l’intenda a consumàll in d’on’altra part, a la ca’ soa oppur ‘me mangià de strada.

Cultur gastronòmich[Modifega | modifica 'l sorgent]

In di vari paes el ven propòst, despèss, segond i usanz de la cultura gastronòmica local. Inscì gh’hinn i take away(che in lengua inglesa el voeur dì portà via) de hot dog, hamburger e patatìnn in di Stat Unìi, inveci in Italia a gh’hinn i pizzerij de portà via, i local de magià fàa su a tochèj de portà via e, in del cors del temp, anca di locaj de pasta succia de portà via e locaj de cusina di alter paes (Cina, Giappon, Grecia, ecc.)[1].
In Italia, l'attivitàa di ristorant senza el portà el mangià al tàol con la preparazion de mangià de portà via a l’è classificada de l'ISTAT con il còdez statistegh 56.10.20 de la classificazion ATECO 2007[2].

Servizzi[Modifega | modifica 'l sorgent]

Piatt de cusina cantonesa servìi ind ona schiscètta de polistirene

Infra i locaj che fànn el servizzi al tàol, ghe n’è quajvun compagn di pizzerij, che offrissen anca mangià de portà via, inveci a l’è pussée rar ch’on ristorant el faga l’istèss. El mangià de porta via a l’è despèss pussée econòmich rispètt a i stèss mangià servìi al tavol.

A ghe n’è ‘na fila de locaj che gh’hànn nò el servizzi al tavol, e nàssen e se specializzen pròppi ind la preparazion e ind el confezionà el mangià de porta de foeura de consumàll dòpo. Tutt'al pù, in quèll tipo chì de locaj, a gh’è la possibilitàa de consumàa el mangià in su si sempliz tavolin o in sul bancon, ma semper cont on servizzi ridòtt al minìmm o anca nagòtt. In on quaj paés, sorattutt in del Nòrd America, quand el mangià de portà via l’è consumàa denter in del local a l’è d’usanza spanduda a lassà on cicìn de bonamàn.

Pizza a domicili a Hong Kong

Molti locaj specializzàa in del cibo de portà via i offrìssen anca el servizzi de consègna al domicili, soratùtt i pizzerji.

El mangià de portà via l’è miss denter de sòlit, in di recipient de carta, carton, plastega oppùr in recipiènt alimentar de in polistirene.

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]

  1. Takeaway: come cambiano le abitudini alimentari in Italia. URL consultad in data 17 maggio 2018.
  2. Ristorazione senza somministrazione con preparazione di cibi da asporto. URL consultad in data 17 maggio 2018.