Men (fium)

De Wikipedia
(Rimandad de Mèn)
Lombard Quell articol qì l'è scrivud in Lombard, cond l'ortografia Scriver Lombard.
Ol percors del Men ind la Jermania.

Ol Men l'è un fium de la Jermania, afluent de dreita del Ren ; cont 524 km de longeza (574 se se considera anca la broca sorjentifera plussee longa dei so do) l'è ol plussee grand intra i so tributari. Al nass ind el stat federal de la Bavaria e al traversa anca ol Baden-Württemberg e l'Assia.

Ol Men a Würzburg.

Al se forma de l'union de duu fiumexei plussee picinits, ciamads Men Ross (50 km) e Men Bianc (41 km), arent a'l paesot de Kulmbach ; de lì al taia la rejon ciamada Franconia cont un andar a zigzag. Ind el so cors al bagna citaa comè Würzburg, Offenbach, Francofort in sul Men e dei oltre ; al se buta de dent ind el Ren intra Mainz-Kostheim (quarter de la citaa de Wiesbaden) e Gustavsburg, pressapoc in mira a la citaa vegia de Magonza.

Ol fium l'è de granda importanza per ol trafeg comerçal in Jermania : 384 km prima de la so boca ind el Ren al se destaca un canal de comunegazion q'al collega ol Ren cont ol Danubi (ciamad defait Canal Ren-Men-Danubi). Per permeter-g ai nav de rivar-g, a quell pont lì, ind i ann è stait fait gross lavorar de sistemazion idraulega del fium.