Luis Durnwalder

De Wikipedia

Lombard Occidental

Quel articul chì l'è scrivüü in Lumbard, cun l'urtugrafia insübrica ünificada.
Luis Durnwalder

Luis Durnwalder (nom ufizial Alois Durnwalder; nassüü 'l 23 de setember 1941 a Pfolzn, in Südtirol) a l'è staa 'l President de'l Südtirol fina al 2014 e l'è un member de la Südtiroler Volkspartei.

La Vida[Modifega | modifica 'l sorgent]

Despö vess 'ndaa a scöra a Pfalzen e a Barsenun ed avè bandunaa l'ideja de giuntass al Cor Ugüstin int la Badia de Neustift vesin a Barsenun, 'l Luis l'ha scerníi de stüdìa de aucat e de agrari a Viena. In chi agn chí l'ha anca scumenzaa a interessass de pulitega e l'è devegnüü president de la Liga di Stüdent Südtirules (fin al 1965), e l'è devegnüü anca member de l'Üniun dij Stüdent Catolegh.

Int 'l 1969 a l'è devegnüü Sindegh de'l so cumün de nassida (Pfolzn), int'l 1973 depütaa int la cambra regiunala Südtirulesa e assessur de la regiun Trentin-Südtirol. In chi dí chí a l'ha lauraa a l'istess temp anca 'ma diretur de la Liga di buirö Südtirules e l'ha pö faa sanmartin a Bulsan, indua a l'è 'ncamò al didincö de cà. De'l 1989 inanz a l'è 'l president de'l Südtirol.

Int i eleziun de'l 1998 e de'l 2003 l'è staa vudaa de püssee de cent mila Südtirules che pertucaven a tücc e trii i grüp lenguistegh Südtirules (Tudesch, Talian, e Ladin).

Pensiun[Modifega | modifica 'l sorgent]

El trides de Fevree, 2018, el Durnwalder l'è staa cundanaa del tribünal de Mantua, in prim'istansa, a un an e düü mis de reclüsiun e oltersì a 40.000 EUR de dagn per defamassiun. Adess, però, besogna specià l'upiniun de la curt. [1]

Referens[Modifega | modifica 'l sorgent]

  1. Stol.it

Ligam de fö[Modifega | modifica 'l sorgent]