Campanula elatinoides

De Wikipedia

Chest artícol a l'è scricc in Lumbàrt, ortograféa orientàl unificàda.


Campanula elatinoides
Campanula elatinoides
Campanula elatinoides
Classifigazion sientífiga
Regn: Plantae
Division: Magnoliophyta
Clas: Magnoliopsida
Ùrden: Campanulales
Famìa: Campanulaceae
Zèner: Campanula
Spéce: C. elatinoides
Nomm binomial
Campanula elatinoides
Moretti

Campanula elatinoides l'è 'na piànta de dimensiù picinìne de la famìa de le Campanulaceae. L'è 'na spéce ràra, endémica de le preàlpi lombàrde, se la tróa 'ntra i 200 e i 2000 méter s.l.m., sö préde calcàree ömede e a l'ómbra, de la Val Sàbia (pruvìncia de Brèsa) 'nfìna al Mut Rezegù. 'N italià l'è ciamàda Campanula dell'Insubria.


Descrisiù[Modifega | modifica 'l sorgent]

Fùrma Biològica: H scap - Emicriptòfite scapùze. L'è 'na pianta erbàcea perène de aspèt quàze cutunùs. La rìa de sòlet a 10÷20 ghèi de altèsa en cundisiù particolàr apò a 'nfìna 60 ghèi..

El fiur

Le fòie i è erète-patencc e cuarciàde de 'na pelüria biànca, chèle radicài le g'ha 'n picanèl cürt, i è subcordàde co la làmina ovada o a fùrma de cör e l'òrlo a décc gròs. Le bràtee e le brateöle i è erète patèncc-ripegàde le prìme co l'òrlo a ónde, le segónde piö strète a la bàze.

I fiùr i è reünìcc en enfiurescènse spèse portàde söndèn gambì bèl gròs. I fiùr i g'ha dei picanèi pelùs e cilìndrich piö cürcc del càles. I fiorés de bril a noèmber ma 'n cundisiù particolar pò a dré a l'envéren

Hàbitat[Modifega | modifica 'l sorgent]

Préde calcaree, ömede e a l'ómbra, en ambièncc scür compàgn de cuèi e caèrne póch profónde.

Riferimèncc[Modifega | modifica 'l sorgent]