Licee Statal Rinald Cors

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda

El Licee Statal Rinald Cors a l'è un licee de Corresg in pè del 1722, al temp de l'Ercol III d'Est, dent de 'n convent de ceregh regolar e che, del 1783, a l'è stad spostad in d'un vegg convent de domenegan.

A l'è sopress sota el Napoleon e fad su ancamò, 'me seminari, sota el Franzesch IV d'Austria-Est e del 1844, dopo vesser stad serrad per un terramot, a l'è vert anca ai student che gh'haveven no de fàss prevet. Del 1861, a l'unità d'Italia, l'è dedicad a l'Antoni Alegher, del 1881 l'è dad al comun e del 1885 a l'è parificad a la scoeula statal e dedicad al Rinald Cors. Del 1888 el sarà statalizad.

In del 2000, dopo de 'n san-Martin temporani per un terramot, a l'è menad definitivament in d'un vegg convent di francescan, che l'era quell tacad a la Gesa de San Francesch, indova che l'era stad mitud sota el Corresg.

Al dì d'incoeu l'insubiss i cors de licee classegh, licee lenguistegh e licee scentifegh, anca con l'opzzion di scenze aplicade.

Bibliografia[Modifega | modifica 'l sorgent]

  • E. Brambilla, Istruzione e alfabetizzazione nei dipartimenti estensi dal 1800 al 1814, in Reggio e i territori estensi dall’Antico regime all’Età Napoleonica, Parma, 1979.