Istitut Nazional Neurologich Carlo Besta

De Wikipedia
Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.
El Besta

L'Istitut Nazional Neurologich Carlo Besta (Istituto Nazionale Neurologico Carlo Besta in italian) a l'è 'n istitut de ricover e cura a caratter scientifich specializzaa in neurologia.

Storia[Modifega | modifica 'l sorgent]

A l'è staa fondaa del Carlo Besta in del 1915 per curà i ferii de la prima guerra mondial cont di dagn neurologich e, in del 1918, a la fin de la guerra, a l'è elevaa a ent assistenzial per juttà anca i civil, in la soa sed provvisoria de l'Ospedaa Militar de Milan.

In del 1922 a l'è spostaa in d'ona sed in Vial Zara, in d'ona residenza che l'era in precedenza de l'Ercole Marelli, e l'è del 1924 sed de la cattedra de Clinica di malattij mentai e nervos de l'Università di Studi de Milan, che l'era del Besta, finna a la soa mort in del 1940.

In del 1930 a l'è deciduu de spostàlla in d'ona noeuva sed in Città Studi, in Via Celoria. La sed, inaugurada in del 1932 e dedicada al Vittori Emanuel III, a l'è danegiada durant de la segonda guerra mondial e donca recostruida, menter in la guerra la sed a l'è spostada a Vaprio d'Adda e a Milan a l'è lassaa domà 'n ambulatori.

In di agn '60, grazia a di donazion privaa, a hinn faa su i pavion de neurologia di fiolitt e de radioneurologia, e in di agn '70 a l'è faa su 'n alter pavion e l'è slargaa quell di fiolitt.

In del 2005 a l'è deciduu de fà su 'na noeuva sed adatta ai esigenz noeuv in l'area de la Bicocca.

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]

Vos corelaa[Modifega | modifica 'l sorgent]