Malatia de Huntington

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
Neuron cont di dagn de la malatia

La malatia de Huntington, ciamada anca chorea major, a l'è una malatia genetiga neurodegenerativa che la mena a 'n perder de coordinazzion di muscoi e a 'n declin cognitiv con problema psichiatregh. La scomincia de solit in la meza età e l'è la causa di moviment involontari strani, quella che in medesina la se ciama corea.

Pussee comuna in di popolazzion europee, l'è dovuda a 'n gen mutad che 'l esprim la proteina huntingtina, che 'l va inanz in manera autosomega dominanta, o ben l'è assee havégh un cromosoma cont el gen mutad per vesser malad. Donca, se vun l'è fioeul de vun con la malatia el gh'ha el 50% de probabilità de havéghela anca lu. 'Sta bas genetica chi l'è stada descoverta in del 1993 grazzia a 'n studi de la Hereditary Disease Foundation.

A gh'è nissuna cura per la malatia, ma varie medesine poden jutà almen cont un quaj sintom. 'Sti sintom chi varien de persona a persona, ma de solit la soa evoluzzion la po vesser preveduda. De solet l'agravament di condizzion e i complicanze, la pussee comuna la polmonita, menen a 'n aspetativa de vita de massim vint agn del principi di sintom. Comunque, in di darrer mes o agn gh'è besogn de 'n assistenza costant.

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]

Alter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]