Arcidiocesi de Gorizzia

De Wikipedia
Lombard Quest articol chì l'è scrivud in lombard, con la Noeuva Ortografia Lombarda
El Dom de Gorizzia

L'arcidiocesi de Gorizzia (Archidioecesis Goritiensis in latin) a l'è 'na sed metropolitana de la Gesa catolega, part de la region eclesiastega Trivenet. L'è guidada de l'arcivescov Carlo Roberto Maria Redaelli.

Nassuda de la spartizzion del Patriarcad de Aquileja del 1751, la gh'ha havud anca giurisdizzion in su Lubiana e in su l'Istria fina al 1930, quand che per via de la fin de l'Imperi austro-ongaregh inn fade sogete imediatament a la Santa Sed. Fina al 1986 l'era unida in manera paritaria a la diocesi de Gradisca, che de quell ann lì a l'è deventada domà titolar. Incoeu la gh'ha domà una diocesi sufraganea: quella de Triest.

La soa catedral a l'è el Dom de Gorizzia: in del territori se troeuva anca la basilega de l'Assonta, veggia catedral del patriarcad de Aquileja, la basilega de Sant'Ufemia, che l'era quella del patriarcad de Grad e, infin, el Dom de Gradisca, che l'era sed de la diocesi omonema. Gh'è de tirà a man anca el Dom de Monfalcon, dedicad al Sant Ambroeus, che l'è basilega minor.

Ligam de foeura[Modifega | modifica 'l sorgent]

Alter proget[Modifega | modifica 'l sorgent]