Pess e pomm de terra fritt

De Wikipedia
Lumbard ucidental Quest articol chì l'è scrivuu in lombard, grafia milanesa.


Fish and chips
Fish and chips.
Origen
IPA['fɪʃ ən 'tʃɪps]
Pòst d'origenInghilterra Inghilterra
SpantegamentIrlanda,
Australia,
Noeuva Zelanda
Dettaj
Categoriapiatt unegh
Ingredient principajpess e pòmm de terra
friggiuu compagnaa
cont salz condiment vari
 

Pess e pòmm de terra fritt (fish and chips in ingles) a l'è on tipo de mangià che 'l vegn origenariament del Regn Unii. A l'è on tipo de "mangià rapid" popolar in ona quaj part del mond. Comè el nom el dis, a l'è faa de pomm de terra fritt e on filett de pess friggiuu. Negozzi e restorant che venden el fish and chips a hinn fazil da troeuvà in Inghilterra e Galles, perchè a hinn comun da troeuvà in di cittaa brittanigh. El primm negozzi de pess e pòmm de terra fritt a l'è staa fondaa inde l'East End de Londra a la fin del secol desnoeuv, e donca a l'è minga on piatt inscì antigh comè se diss.

Ingredient[Modifega | modifica 'l sorgent]

El pess[Modifega | modifica 'l sorgent]

De solet, el merluzz, l'asinell putost che la (rarament) soglia a hinn doperaa per fà el pess e pòmm de terra fritt: de quest chì, el merluzz a l'è de bon el pussee pòpolar. Anca alter pess a carna bianca poden vess doperà, comè per esempi el merlan putòst che la platessa. In tant post a serven pess e pòmm de terra fritt cont pussee d'on tipo de pess, e in alter i client a poden toeù-foeura el tipo che voeuren. El pess a l'è semper ingolfaa-dent la pastella, che l'è on mes'ciozz sliquid doperaa per rend croccanta e dorada la fritura.

Tipigament, pess e pòmm de terra fritt a hinn majaa cont tant saa e asee, in Inghilterra.

I pòmm de terra fritt[Modifega | modifica 'l sorgent]

I pòmm de terra fritt a hinn faa de pòmm de terra afettaa e hinn, de solet, tajaa-giò pussee grand di pòmm de terra fritt normaj. Franch anca i pòmm de terra a hinn friggiuu.

Alter contorn[Modifega | modifica 'l sorgent]

Banch ambulant che 'l vend pess e pòmm de terra fritt.

De spess, a gh'hinn alter contorn che a hinn servii cont pess e pòmm de terra: intra quest contorn chì a gh'hinn ona salza de pisej moj ciamada mushy peas, i scigoll, i cucumeritt, i faseou al forno e i saveloy (che a l'è ona luganega longa). Ona quaj voeulta, se pò ced de avè di scrapings, che a hinn di tocchett croccant de pastella ch'hinn vegnuu-via dal pess inquand el vegneva friggiuu. Inde l'Inghilterra settentrionala la gh'è anca la varietaa chips and gravy, che 'l gh'ha on intigol (gravy in ingles) sora di pòmm de terra fritt. A l'è men comun in del rest del paes, indue, invece, ona quaj voeulta, se pò anca trovà ona salza de curry.

Alter ròbb da notà[Modifega | modifica 'l sorgent]