Luscinia megarhynchos

De Wikipedia
Luscinia megarhynchos

Stat de conservazion
Classifigazion sientífiga
Regn: Animalia
Phylum: Chordata
Clas: Aves
Ùrden: Passeriformes
Famìa: Muscicapidae
Zèner: Luscinia
Spéce: L. megarhynchos
Nomm binomial
Luscinia megarhynchos
(Brehm, 1831)


El rossignoeu (Luscinia megarhynchos) al è on usel de la fameja di Muscicapidae che viv indela foresta, de preferenza arent a l'aqua, però se poeul troval anca int i giardin, i boschett e i ort. El sò cant al è l'un di pussée melodiós, ma anca di pussée compless: se dis ch'al canta, grignòta o trilla, da dí comè da nòcc. Al ha fassinaa i ressercadór, ch'i han cuntaa entra 120 et 260 sequens diferent, ch'i duren de 2 a 4 second. El mas-c gióin al impara a cantà scoltant i pussée anzian e al marca iscí el sò territòri, o al tenta a seduí i fémin. Da quand che i s'han cobiaa, i mas-c i desmeten generalment de cantà la nocc. Vargòt al lassa supònn che ul celéber cant de nocc al serviss dabord a tirà i fémin. I tréj del rossignoeu i era revudaa calmà la dolór, accelerà i varison e dolsà la mort, comè l'evoca la cunta del Hans Christian Andersen, l'imperadór de Cina e el rossignoeu'

Aspett[Modifega | modifica 'l sorgent]

La sò avertura la mesura entra 22 et 24 cm per ona altura d'arent 16 cm ; al pesa da 18 à 27 g. El sò piumagi al è brun, i sò gamb lóngh.

Alimentazion[Modifega | modifica 'l sorgent]

Al mangia bacch, d'aragn o d'insett piscin.

Nidifiation[Modifega | modifica 'l sorgent]

Luscinia megarhynchos

La toeu loeugh da magg a giugn. El sò nid al è pòch ordinaa e bass (rarament sora de 30 cm), a vidé parfin al soeu. La fémina la ponn 4 o 5 œuf chi'a hinn bloeu- o verdaster, on poo magiaa. L'incubazion la dura aproeuf 14 dí. L'emancipazion la dura 11 a 12 dí e el gór al siguta a poeu pré. La prima nidifiazion la vegn a la prima dopu e i rossignoeu i viven finn a 6 agn.

Migrazion[Modifega | modifica 'l sorgent]

In Setember, al migra vers l'Afriga sotasahariana passant par el strecc da Gibraltéra, o per di sitt che la sò estension marina a l'è mia importanta.

Liamm esteriór[Modifega | modifica 'l sorgent]

  • [1] video su Internet Bird Collection
  • [2] cant et comportament

Riferiment[Modifega | modifica 'l sorgent]

  1. BirdLife International (2004). Luscinia megarhynchos. 2006 Lista Rósa de le spéci menasàde IUCN]]. IUCN 2006. Consültàt ai 18 febrero 2011.