Brandebùrgo

De Wikipedia
(Rimandad de Brandenburg)

Chest artícol a l'è scricc in Lumbàrt, ortograféa orientàl unificàda.


Land Brandenburg
Kraj Bramborska
Brandebùrgo
KarteBerlinBremenBremenHamburgNiedersachsenBayernSaarlandSchleswig-HolsteinBrandenburgSachsenThüringenSachsen-AnhaltMecklenburg-VorpommernBaden-WürttembergHessenNordrhein-WestfalenRheinland-PfalzSchweizBodenseeÖsterreichLuxemburgFrankreichBelgienTschechienPolenNiederlandeDänemarkBornholm (zu Dänemark)Stettiner HaffHelgoland (zu Schleswig Holstein)NordseeOstsee
Karte
Lèngua Todèsch, Bàs Soràbo, Bàs Todèsch[1]
Capital del Land Potsdam
Superfìce 29.478,61 km²
Abitàncc 2.508.400 (31 de Màgio 2010)[2]
Densità 86 Abitàncc per km²
Tas de dizocupasiù 10,0 % (September 2010)[3]
Dèbet 18,0 Mrd. €
ISO 3166-2 DE-BB
Contàt:
Sit uficiàl: www.brandenburg.de
Pulìtica:
President del Land: Matthias Platzeck (SPD)
Partìcc de goèrno: SPD und Die Linke
Sègi: SPD 31
Die Linke 25
CDU 19
FDP 7
Bündnis 90/Die Grünen 5
fraktionslos 1
Ölteme ilisiù: 27 de Setèmber del 2009]]
Pròsime ilisiù: Setèmber del 2014
Reprezentàncc al Parlamènto:
Sègi al parlamènto federàl: 4

El Brandebùrgo (en todèsch: Brandenburg; en bas todèsch: Bramborg/Brannenborg; en bas soràbo: Bramborska) l'è giü dei sédes stacc (en todèsch: Länder) de la Repüblica Federàl de Germania. El stat l'òcupa n'àrea de presapóch 29.500 km² e 'l g'ha 'na popolasiù de 2.508.400 abitàncc (màgio del 2010). L'è colocàt endèla pàrt piö orientàl de la Germània. La capital del Brandebùrgo l'è la cità de Potsdam.

El stat el cunfìna al nòrt col Meclembùrgo-Pomerania Anteriùra, a est co la Polonia, a sud co la Sasònia, a òvest co la Sasònia-Anhalt. El Land de Berlino l'è töt circondàt del teretóre del Land del Brandebùrgo.

El fiöm Oder el sègna 'l cunfì orientàl del stat e de la Germània co la Polònia, e 'l fiöm Elba el costetöés 'na part del cunfì ucidentàl. I fiöm principài che streèrsa 'l teretóre del Brandebùrgo i è la Sprea (en todèsch: Spree) e l'Havel. A sudèst gh'è la zòna ömeda ciamàda Spreewald.

Endèla regiù de Cottbus, endèl sudèst del Brandebùrgo se pàrla apò la lèngua soràba, 'n particolàr el Bas Soràbo, 'na lèngua slàva ucidentàla 'mparentàda col Polàco. Dòpo la fì de la Segónda Guèra Mondiàl e 'nfìna al 1990, an de la riünificasiù de la Germania, El Brandebùrgo la g'ha fat part de la Repüblica Democràtica Todèsca (la DDR).


Stória[Modifega | modifica 'l sorgent]

A la fì del medioévo e al prensépe de l'Era Moderna el Brandebùrgo l'è stat giü dei sèt eleturàcc (Kurfürst) del Sacro Romàno Imper Germánich, e 'nsèma a la Prùsia i g'ha furmàt la bàze sö la quàla s'è nit a formàs l'Impér Germànich, el prim stat ünificàt todèsch. Berlino, che piö tàrde la sarà la capitàl de la Germània, la fàa part del teretóre del Brandebùrgo. Del 1618 Brandebùrgo e Prùsia, e piö tàrde Brandebùrgo-Prùsia, i è stacc duminàcc dei dùchi de Hohenzollern, che piö tàrde i deentarà rè de Prùsia.

Dòpo la Segónda Guèra Mondiàl, la regiù del Neumark, la part orientàl del Brandebùrgo l'è stàda cidìda a la Polonia, segónt el tratàt che 'l definìa 'l cunfì sö la lìnea Oder-Neisse, e 'l rèst de la pruvìncia l'è stàt custitüìt en Stat endèl 1947 quan che la Prùsia l'è stàda disulvìda.

El stat del Brandebùrgo l'è pò stat disulvìt apò a lü 'ndèl 1952 quan che la zòna l'ìa aministràda de la Repüblica Democràtica Todèsca.

El stat del Brandebùrgo del dé d'encö l'è stat ricustitüìt dòpo la riünificasiù de le dò Germànie 'ndèl 1990.

Riferimèncc[Modifega | modifica 'l sorgent]

  1. nach der Europäischen Charta der Regional- oder Minderheitensprachen
  2. Statistische Ämter des Bundes und der Länder
  3. Arbeitslosenquoten im September 2010 - Länder und Kreise. In: arbeitsagentur.de. Bundesagentur für Arbeit, abgerufen am 30. Setèmber 2010.
Wikimedia Commons
al gh'a dent roba culegada a:


Bandiera de la Germania Land de la Repüblica Federal de Germania Bandiera de la Germania
AmbürghAssiaBaden-WürttembergBàsa SassoniaBavieraBerlinBrandebürghBremaMeclembürgh-Pomerania AnteriurNord Reno-WestfaliaRenania-PalatinaaSaarlandSassoniaSassonia-AnhaltSchleswig-HolsteinTüringia