Francesco Sangalli

De Wikipedia
Lombard Quell articol qì l'è scrivud in Lombard, cond l'ortografia Scriver Lombard.

El Francesco Sangalli (Francesc Sangall) a l’è un composidor Lombard qe a l'è nassid el 31 de jenar 1820 a Romaneng, vixin a Crema, in provinça de Cremona e a l’è mort el 22 de setember 1892 a Vares.

I so jenitor i se ciamava Luigi Sangalli (Lueje Sangall) e Rosa Dognini (Rosa Dognina). Quand qe’l g’ha havid vundex agn, a l’è andad a Milan a’l Conservatori, indov al g’ha studiad el piano e la composizion musegala. Là al g’ha cognossid el so amix e collega Joann Botesin.

Despœ qe’l s’è diplomad con sucess, al s’è dedicad a l’insegnament e a la composizion de musega œvristega e de camera. Al g’ha componid plussee de cent lavorar musegai e canzon per piano e per orgen, qe i inn de grand qualitaa e i presenta un modernism evident in confront de ‘l stil de la so epoca. A 25 agn al g’ha componid la so œvra principala, “Alboino”, qe a l’è staita rapresentada al famos Teater a la Scala de Milan.

Ind el 1888 al g’ha componid una Messa per tre vox, qe la l’ha fait diventar un poo plussee famos, anca per tœts i so merets.

El Sangall a l’era miga domà cognossid per la so evident bravura musegala ma anca per vesser un om impegnad fess ind el so lavorarar, intelijent, jeneros e modest de carater. L’amicizia per luu a l’era un valor important.

A l’è stait sotrad ind el cimitere, el fopon de Vares. Le so œvre i inn anc’mò conservade ind la biblioteca del Conservatori de Milan.

Ligam de fœra[Modifega | modifica 'l sorgent]


Pajine correlads[Modifega | modifica 'l sorgent]