Castegnù

De Wikipedia

Chest artícol a l'è scricc in Lumbàrt, ortograféa orientàl unificàda.


La cezìna de Castegnù del de fò
La cezìna de Castegnù del de dét


Castegnù l'è ü bórgh de montàgna töt fài de cà de préda e l'è 'n del cümü de Dógn a i pé del Cat Ólt in de la Al de Dógn. Lé apröf gh'è Stà Margé e La Ria. Öna ólta l'éra öna frasiù de Poscànt, quando che chèsto 'l fàa cümü desperlü 'nfìna al 1928.

Per indà a Castegnù öna ólta riàcc a Poscànt se traèrsa fò la Piasa, se à sö amò ü tòch vèrs ol Cat Ólt e se rìa a ü cruzàl: a drécia gh'è La Ria e Stà Margé, a mansìna Castegnù.


Ol nòm[Modifega | modifica 'l sorgent]

Ol nòm de Castegnù 'l gh'avrès de ègn da Castègna, dezà che i gh'è amò al dé de 'ncö tàte piànte de castègna e fò sùra Castegnù l'è 'l paìs di biligòcc e amò al dé de 'ncö tra i cà del paìs s'pöl vèt i secadùr 'dóe öna ólta s'fàa sö i biligocc.

La fèsta del paìs[Modifega | modifica 'l sorgent]

Töcc i agn a Castegnù ol 15 de zenér, che l'è 'l dé de San Mauro, se té la Sagra di Biligòcc.

Dal 2011, a noèmber, se té ön ótra fèsta ciamàda "Sapori e Cultura a Castegnone di Poscante", gh'è i bancarèle in di stràde, s'vèt la zét del pòst a fà i laurà de öna ólta, in di cà del paìs s'pöl vèt come l'è che i éra i stàle de öna ólta, ma ach i cüzine e i stànse di cà de la zét de montàgna e pò gh'è formài, castègne, vì, vinbrülé e di óter mangià del post che i vé ofrìcc a töcc.